SAVJET S GRADSKE TRŽNICE Napravite domaći kvasac od jabuke prema receptu OPG-a Darko Martinušić

Iako u današnje vrijeme postoje pekači kruha u koji se ubace sastojci i stroj sam ispeče kruh, nema boljeg osjećaja nego kada kruh ispečete na starinski način. Kada ga stavite u zagrijanu pećnicu i osjetite njegov miris.

Uz brašno, jedan od glavnih sastojaka je kvasac. U nastavku donosimo stari recept za kvasac od jabuke.

Sastojci:

1 jabuka

750 grama oštrog brašna

520 ml vode

Jabuku prepolovite, izvadite jezgru te naribajte u posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići. Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac spreman je za upotrebu.

 Za kruh vam je potreban samo dio ove kvasne smjese, oko 250 grama.

Recept preporučuje OPG DARKO MARTINUŠIĆ iz Virovitice, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 95, 96, 97, 98.

Po jabuke i sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content