Tjedan mozga u Hrvatskoj: Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije?

Ove se godine od 13. do 17. ožujka obilježava Tjedan mozga u Hrvatskoj, inače međunarodna medijska kampanja koja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Stoga su Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost organizirali ovu akciju kojom se javnost želi upoznati s najnovijim dostignućima u istraživanju mozga.

Svoj doprinos razumijevanju mozga daju i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije pa je stoga prigoda podsjetiti na knjigu “Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije” profesora psihologije Siniše Brlasa, voditelja Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje.

Knjiga “Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije” opisuje biološku osnovu ovisnosti te ističe važnost psihičkih procesa koji su važni u nastanku i održavanju ovisničkog ponašanja, a posebno različitih oblika učenja ovisnosti. Opisuje i kako kemijski medijatori doživljaja ugode koji djeluju na centre ugode u mozgu modeliraju ponašanje ovisnika prema oblicima ponašanja koji će omogućiti ponovljeni kemijski obrazac zbog opetovanja ugode te kako opisano stanje u mozgu ovisnika izaziva na planu njegova ponašanja tzv. reakciju približavanja usmjerenu prema objektu (drogi) koja će dovesti do nagrade, a zbog čega su ovisnici dosljedni, uporni pa čak i agresivni u traženju i uzimanju droge. Osobito se objašnjava kako se donosi odluka za uzimanjem sredstava ovisnosti i koja je uloga svjesnog i nesvjesnog u ovim procesima.

Razumijevanje procesa u mozgu ovisnika presudno je važno kako bi se uspješno razvijali modeli odvikavanja i liječenja ovisnika, ali i prevencija ovisničkog ponašanja.

Zainteresirani knjigu mogu pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content