U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održana poetsko-glazbena večer “Petru za rođendan”

Jučer (nedjelja) je u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici održana poetsko-glazbena večer pod nazivom “Petru za rođendan”. U spomen, te u povodu rođendana pjesnika Petra Preradovića, na poetsko-glazbenoj predvečeri nastupili su Nevena Vukes i Robert Kurbaša uz Lorenu Grguljaš i Jana Stilinovića.

-Ono što smo kroz ovaj program željeli poručiti, je to da se on cijeli vrti oko 1846. godine, odnosno godine izdanja prve njegove zbirke pjesama “Pervenci”. I u tu 1846. godinu smo ukomponirali koncert u Zagrebu, ukomponirali smo jednu od najznačajnijih skladbi Chopina za klavir koje je pisao. Ukomponirali smo Straussa s Bečom gdje je Petar Preradović nakon Bjelovara praktički započeo svoje vojno školovanje. Vjerujem da su naši izvođači uistinu pružili Petru za njegov 205. rođendan jednu lijepu čestitku – rekao je Rajko Stilinović, v.d. ravnatelj Centra za kulturu “Drago Britvić” te je ova poetsko-glazbena večer završila uz taktove najpoznatije njegove pjesme “Miruj, miruj srce moj”.

Poetsko-glazbenoj večeri nazočili su: saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i drugi.

Podsjetimo, Petar Preradović rođen je u Grabrovnici. Bio je hrvatski pjesnik, prevoditelj i vojnik te predstavnik romantizma iz prve polovice 19. stoljeća. Autor je rodoljubne, ali i ljubavne lirike. Napisao je brojne sonete, balade, himne i elegije. Uz Ivana Mažuranića i Stanka Vraza, Petar Preradović bio je najistaknutiji pjesnik kasnije faze ilirizma.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content