U Orahovici je u tijeku dvodnevni znanstveni simpozij ”Oralno zdravlje i srce”: Bolesti kreću od zubi i zato i o njima moramo brinuti

U organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Hrvatskog kardiološkog društva – radne skupine za e-kardiologiju te Hrvatskog olimpijskog odbora u Orahovici je na spomenutom Fakultetu, u tijeku 1. dvodnevni znanstveni simpozij pod nazivom ”Oralno zdravlje i srce”.

Ovo je treći veliki znanstveni simpozij u Orahovici nakon već poznatih ”Sport i srce” i ”Rehabilitacija u kliničkoj medicini”. Voditelji simpozija su dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo dr. Aleksandar Včev, dr. med. dent. Davoe Seifert, dr. Goran Krstačić i dr. med. dent Nikolina Lešić.

– Oralno zdravlje je, rekao bih, jedan neprepoznati problem koji tek vidimo kada uslijed njega dođu posljedice na srcu ili na drugim organima. Ovih dana je na nivou Hrvatskog kardiološkog društva objavljen jedan značajan uradak o tome koliko je upala zubnog mesa veliko sijelo bakterija i koliko to može ostaviti posljedica. Upravo na tome radi naša mlada kolegica iz Tuzle, doktorant Kristina Duspara koja je i predavač na ovom simpoziju. Oba dana progovorit ćemo o svim tim komplikacijama koje donose pokvareni i neodržavani zubi, a mi kardiolozi ćemo obrazlagati one teže posljedice koje se događaju uslijed bolesti zuba, a to su upale srčanih zalistaka i ostale te kako to sve možemo prevenirati. Drago nam je da na ovu temu, koja se inače u Hrvatskoj jako malo spominje, utječemo na jedan ovako znanstven način putem simpozija na kojem su zaista visoko kvalitetni predavači. Moram reći da je ovo svakako i jedan odličan zamašnjak u leđa u Orahovici koje je danas zaista jedan pravi mali sveučilišni grad s jednom vrhunskom edukacijom – rekao je jedan od voditelja simpozija dr. Goran Krstačić.

Oralno zdravlje i srce 6

Dentalna struka na ovom simpoziju zastupljena je vrhunskim liječnicima, a među njima prednjače voditelji simpozija dr. Davor Seifert i dr. Nikolina Lešić.

– Često se zanemaruje koliko cijeli stomatognati sustav utječe na cijeli organizam i to je danas gotovo isključeno iz neke opće medicine i gotovo da se ne spominje na studiju medicine. A svi znamo koliko je opasna upala zuba i zubnog mesa i što sve može uzrokovati i zato je važno da ustrajemo na tome da se ovakve teme što više provlače i o njima govori ljudima. Upravo je to najveći značaj ovog simpozija jer edukacija je broj jedan u cijeloj priči zato što baš njome dolazimo do preventive nastanka svih bolesti. Mi smo naime, među najlošijima prema tzv. KEP indeksu u Europi i još lošije stoje pojedine regije u Hrvatskoj i zato je važno imati ovakve simpozije da pomognemo sami sebi – rekao je dr. Seifert, a njegova kolegica dr. Nikolina Lešić naglasila je koliko je važno kako studente tako i građanstvo upoznati s ovim temama.

Oralno-zdravlje-i-srce-5-Davor-Seifert

– S obzirom da je nama u Hrvatskoj KEP indeks jako loš što znači da Hrvati imaju jako puno pokvarenih i izvađenih zuba, ovakve prilike su idealne da se svi zajedno uključe, dakle i mi liječnici i studenti i građani u borbu za zdrave i bolje zube. Hrvati su u prosjeku jako nemarni po pitanju dentalnog zdravlja, a sve u samom početku može riješiti jedna četkica za zube, pasta i da se zubi ujutro i navečer operu i to već jako puno znači. Upozorila bih da je nužno svakih šest mjeseci ići svom stomatologu jer time držimo zdrave zube i čuvamo zdravlje ostalih organa – rekla je dr. Lešić.

Oralno-zdravlje-i-srce-4-Nikolina-Lesic

Sudionica simpozija je i dr. Mirjana Duspara iz Tuzle predsjednica Nadzornog odbora Stomatološke komore BiH.

-Sretna sam i ponosna što sam dio ovakvog simpozija, a moj dolazak ovamo je rezultat odlične suradnje hrvatske i bosansko-hercegovačke Stomatološke komore koje rade na nizu zajedničkih projekata. Ovakvi simpoziji donose puno, teme o kojima se ovdje priča su iznimno važne i treba ih se prenositi građanima i zato mi je drago da nas je ovdje puno jer zajedno smo jači – rekla je dr. Duspara.

Oralno-zdravlje-i-srce-9-Mirjana-Duspara

Dr. Žarko Udiljak predsjednik Hrvatskog kršćanskog društva dentalne medicine naglasio je kako je ovaj simpozij prvi ovakve prirode u Hrvatskoj.

– Ovo je dosita hvalevrijedan potez organizatora i ja im se zahvaljujem što rade ovakve važne stvari za zdravlje građana Hrvatske. Inače multidisciplinarni pristup u zdravstvu je jako važan i drago mi je da je baš ovdje u Orahovici Fakultet dentalne medicine jer se vidi kolike su ovdje mogućnosti. Dentalna higijena je krucijalno važna i zato moram istaknuti da je ovo potez koji ohrabruje i mora potaknuti mnoge da se slične stvari održavaju po cijeloj Hrvatskoj – rekao je dr. Udiljak.

Oralno-zdravlje-i-srce-2-Zarko-Udiljak

Simpozij je otvorio dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek dr. Aleksandar Včev.

– Ovim simpozijem nastavljamo sa stručnim simpozijima u Orahovici i od danas će godišnje u ovom gradu biti dakle tri vrhunske stručna znanstvena skupa na najvišim razinama. Ovo je jako važno jer različiti stručnjaci dolaze ovdje i prenose znanje našim studentima koji se time usavršavaju i postaju stručni mladi ljudi i siguran sam budući znanstvenici. Na ovom simpoziju su doista najbolje osobe koje su među najvećim stručnjacima dentalne medicine u Hrvatskoj, predstavnici Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatskog kršćanskog društva dentalne medicine, profesori s Fakulteta dentalne medicine u Rijeci te stručnjaci našeg osječkog Sveučilišta i Fakulteta. U svakom slučaju ovo je skup kakvog nema nigdje u Hrvatskoj i on je velika promocija Orahovice i ove županije – rekao je dr. Včev nakon kojeg je u smjeru promocije Orahovice i Virovitičko-podravske županije nastavio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Oralno-zdravlje-i-srce-1-Aleksandar-Vcev

– Čast nam je i zadovoljstvo ugostiti ovako visoke goste i stručnjake na jednom ovakvom skupu koji ima državnu razinu. Naravno da ne treba posebno pričati koliko ovo znači Orahovici i da je ovo jedna nemjerljiva reklama našem gradu u kojem se zaista rađaju velike stvari. Ovo pokazuje da suradnja Fakulteta i Grada ide u odličnom smjeru, zajedno stvaramo sjajnu obrazovnu priču koja daje i novi štih razvoju našeg grada. Zahvaljujem Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo što nas je prepoznao kao prijatelje i partnere i mogu reći da već naveliko radimo na novim projektima kao što su osposobljavanje studentske menze te gradnja izgradnja zgrada za smještaj studenata i vjerujem da će sve to ubrzo biti riješeno – zaključio je Rister.

Oralno-zdravlje-i-srce-3

Završetak ovog simpozija je u petak u 12 sati kada će biti izneseni završni zaključci i analiza te doneseni novi koraci u smjeru zaštite dentalnog zdravlja u Hrvatskoj.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content