U Slatini održana završna konferencija hvalevrijednog projekta “Doživjeti stotu”

Jučer (četvrtak) je u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina održana završna konferencija projekta “Doživjeti stotu” čiji je nositelj Grad Slatina, a projektni partneri Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Slatina i Dijabetička udruga Slatina.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice projekta Marije Fumić, sve nazočne pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić koji se tom prigodom zahvalio svim sudionicima na uspješnoj provedbi ovog projekta.

Voditeljica projekta prezentirala je zatim provedene projektne aktivnosti te tom prigodom podsjetila kako je projekt prijavljen i proveden u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine.

Provedba projekta financirana je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 426.320,72 kuna. Kroz projekt, koji je trajao 12 mjeseci, provedene su brojne aktivnosti s ciljem povećanja znanja i svijesti stanovnika Slatine svih uzrasta o važnosti prevencije kardiovaskularnih i malignih bolesti. U sklopu projekta održano je 11 javnozdravstvenih akcija na području grada Slatine i prigradskih naselja, a u kojima je sudjelovalo sedam medicinskih sestara i tehničara, sedam magistara farmacije i liječnica. Održane su i 23 edukacije samopregleda dojki i prve pomoći, te 20 radionica nordijskog hodanja. Isto tako, organizirane su trodnevne edukacije kroz Školu nepušenja, te edukacije prevencije nastanka raka dojke i psihološke pomoći onkološkim bolesnicima.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava koju je moderirala i vodila doc. dr. sc. Arijana Meštrović s dugogodišnjim iskustvom u svijetu farmacije, između ostaloga predsjednica znanstvenog odbora za svjetski farmaceutski kongres, dopredsjednica Akademske sekcije, članica FIP-ovog odbora za ljekarničku praksu i Mreže ljekarničke skrbi Europe, te međunarodni ekspert i konzultant Svjetske zdravstvene organizacije.

Foto 3 1

U nastavku stručnog panela sudjelovali su mr. sc. Vesna Turk Štrajtenberger, dr. med. spec. obiteljske medicine, zatim univ. mag. pharm. Jasenka Plantak Kotur, ZU Ljekarne Plantak Slatina, med. tech. Mateo Kroupa, voditelj akcije trijaža, bacc. med. Greta Perković, Dijabetička udruga Slatina, bacc. med. Marko Vlajnić, voditelj akcija samopregleda dojki i edukacija prve pomoći, te prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med. spec. epidemiolog, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ koji se u rad panela uključio konferencijskim video pozivom.

Sudionici panela iznijeli su aktivnosti i rezultate provedenih akcija u sklopu projekta te i ovom prigodom ponudili savjete što činiti i eventualno promijeniti u načinu svog života kako bi živjeli zdravije i kvalitetnije.

Svi redom su izrazili zadovoljstvo provedenim projektom osobito reakcijom građana koji su bili presretni “malim sistematskim pregledom” praktično na kućnom pragu gdje im se mjerio tlak, šećer, trigliceridi i kolesterol u krvi, te indeks tjelesne mase. Ujedno su dobili i procjenu kardiovaskularnog rizika te je svaki sudionik imao završni razgovor s liječnikom o svom zdravstvenom stanju i potrebnim budućim koracima u održavanju svog zdravlja.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content