U Virovitici u sklopu projekta “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” održana radionica pod nazivom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i zaštita žrtava”

U sklopu projekta “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici, danas (petak) je održana radionica pod nazivom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i zaštita žrtava”, namijenjena djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Nekoliko riječi o hvalevrijednom projektu “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” kojeg od studenog 2020. godine provodi Virovitičko-podravska županija u suradnji s Udrugom SOS Virovitica, na samom početku rekla je Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ.

-Provedbom projekta rekonstruirali smo i opremili objekt socijalne namjene za organizirano stanovanje žrtava nasilja u obitelji kojim su osigurani smještajni kapaciteti za 11 krajnjih korisnika, od kojih su dva smještajna kapaciteta prilagođena osobama s invaliditetom. Cilj projekta bio je unaprijediti sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja u obitelji. Aktivnostima jačanja kapaciteta stručnjaka, odnosno osoba koje rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga na području županije, educirali smo ciljane skupine u svrhu što kvalitetnijeg upoznavanja sa specifičnostima rada sa žrtvama nasilja – napomenula je Sirovica.

IMGL5213
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravska županija će i nakon završetka projekta, čija provedba završava 25. svibnja ove godine, osigurati njegovu trajnost i u svom proračunu namijeniti dovoljno sredstava za daljnje funkcioniranje Centra, kao i njegovo održavanje.

-Žrtve obiteljskog nasilja iz naše županije bile su smještavane u sigurne kuće diljem Republike Hrvatske budući da tu mogućnost nisu imale kod nas. Sretni smo i ponosni što smo postali jedna od županija koja ima sigurnu kuću, odnosno rješenje za zbrinjavanje žena žrtava nasilja. Nadamo se da će ta kuća biti što praznija, a to bi značilo da smo sredstva uložili na najbolji mogući način i da smo probudili svijest kod ljudi o slučajevima obiteljskih nasilja – zaključila je Sirovica.

U nastavku je održana i već spomenuta radionica pod nazivom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i zaštita žrtava”, namijenjena djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi. O oblicima rodno uvjetovanog nasilja s posebnim osvrtom na rijetko prepoznate oblike nasilja govorila je Lorena Zec, koordinatorica razvojnih aktivnosti i psihologinja u Udruzi SOS Rijeka, dok je o pravima žrtava rodno uvjetovanog nasilja nazočne upoznala pravnica Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja u riječkom SOS-u.

IMGL5202
Foto: K. Toplak

-Današnja radionica sastojala se od psihološkog i pravnog dijela, a cilj je bio upoznati sve nazočne što je zapravo rodno uvjetovano nasilje i kako pristupati radu sa ženama žrtvama nasilja, te na koji način možemo istima pružiti podršku i zaštitu. Dotaknuli smo se nekih vrsta nasilja i strategija nasilnika koje su manje poznate, kao što su prisilna kontrola, te kako i na koji način one zapravo mogu dovesti do najgorih posljedica, a to bi bio femicid. Nadam se da smo uspjeli postići zacrtano, da smo prenijele dio svog znanja i aktualnih istraživanja u tom području – rekla je Lorena Zec.

Današnjoj radionici, uz brojne zdravstvene i socijalne djelatnike, nazočili su predsjednica Udruge SOS Virovitica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije Desa Kolesarić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss te voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ Siniša Brlas.

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content