Udruga slijepih Našice posjetila Područnu školu Budimci: Održana zajednička radionica protiv nasilja

U Područnoj školi u Budimcima održala se radionica protiv nasilja kojoj je primarni cilj bio podsjetiti djecu na borbu protiv nasilja, te kako moramo uvijek biti podrška jedni drugima stvarajući pozitivno okruženje za sve, a najprije za najmlađe.

Na poziv učiteljice Patricije Hecog, Udruga slijepih Našice gostovala je u Područnoj školi u Budimcima i prisustvovala radionici protiv nasilja. Kako se učiteljica Patricija susreće s mnogim izazovima u odgoju djece i vrlo je teško naći način da se dopre do njih, ova radionica je hvalevrijedna jer je djeci iz prve ruke pokazala kako nasilje nije rješenje problema.

Budući da su slijepi građani najugroženija skupina u društvu, a pogotovo slijepa djeca koja se moraju prilagođavati okolini i vrlo često ne budu prihvaćena, na ovaj se način učenicima škole približio problem slijepih, snalaženja u prostoru, kao i kroz koje sve prepreke moraju proći.

Djeci je bilo zanimljivo vidjeti iz prve ruke kako izgleda život slijepe osobe, ali imali su priliku i hodati sa bijelim štapom, simbolom slijepih osoba i povezom na očima. Neka djeca su to prihvatila jednostavno, dok je druge bilo strah od gubitka vida, odnosno hoda sa štapom.

Predsjednica Udruge Slijepih Našice Tatjana Bela rekla je kako su zadovoljni održavanjem ove radionice i suradnjom sa školom.

– Na poziv naše dugogodišnje suradnice Patricije Hecog gostovali smo u školi i sudjelovali na radionici protiv nasilja. Kako se posljednje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica, Dan borbe protiv nasilja, mi smo pokazali da je svako vrijeme u godini vrijeme za borbu protiv nasilja. Ova radionica je bila vrlo poučna i pokušali smo djeci približiti život slijepih osoba. Naš član Borna je razgovarao s učenicima svih razreda škole, ispričao im svoju životnu priču i objasnio im način pisanja i sve o Perkinsovom stroju. Isto tako im je pokazao i slikovnice pisane za djecu s oštećenjem vida. Borna im je rado odgovarao na pitanja i prenio im svoje iskustvo kao osobe s oštećenim vidom, a pričao im je i o svim preprekama s kojima se susreće kao i neshvaćanje okoline i nasilje koje slijepe osobe doživljavaju i kako to utječe na njega. Ovom radionicom smo htjeli potaknuti djecu na borbu protiv nasilja i nakon druženja s djecom svi smo zaključili da smo protiv nasilja- rekla je Bela.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content