Virovitičanka Lorena Mihelčić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavila svoju knjigu “Ljubav, san i veličanstveni crni konj”

Mlada virovitička autorica, učenica 4. razreda Tehničke škole Lorena Mihelčić, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavila je jučer (utorak) svoju knjigu “Ljubav, san i veličanstveni crni konj”. Zbirka s ukupno 40 pjesama nastajala je oko godine dana, tiskana je u 50 primjeraka, a uskoro se očekuje i drugo izdanje koje će biti u prodaji.

Kako je sama autorica istaknula, njezin put započeo je upravo u Knjižnici gdje je krenula u Igraonicu, jedno vrijeme bavila se i glumom pod mentorstvom Snježane Lančić, a veliku ulogu u njezinom stvaralaštvu odigrala je i Lorenina majka.

– Mojoj majci mogu zahvaliti na tome što me knjige prate od malih nogu. Ona je ta koja mi je svaku večer čitala knjige i pjesme, podržavala me na mom putu i omogućila mi da se u meni rodi ljubav prema pisanju- prisjeća se Lorena.

Njezin veliki talent prepoznat je i od strane Ivane Vlaisavljević, nastavnice hrvatskog jezika u Tehničkoj školi.

– Loreni sam predavala u 1. i 2. razredu, a njezin literarni rad bio je vidljiv kroz svaku njezinu domaću zadaću koju je bio poseban užitak ocjenjivati i čitati. Počele smo tako sudjelovati na Lidranu gdje je Lorena dobila svaku pohvalu, prihvatila je pozive na sve natječaje te je tako počela stvarati još i više. U njezinom pjesničkom izričaju vidimo jednostavnost zaigranog djeteta, no s druge strane tu je i zaokupljenost egzistencionalnim temama. Ono što posebno veseli je da učenici ipak čitaju i pišu, a nama je bila velika čast sudjelovati u ovom njezinom ostvarenju- priča nam Ivana.

Tematika koja prevladava u zbirci je ljubav, a Lorena ju posebno osjeća prema svojim konjima kojima je i posvetila gotovo svaku pjesmu.

– Moji konji pružaju mi neiscrpnu inspiraciju jer ih neopisivo volim. Nema pjesme koja nije vezana uz konje, a imati jednog bio je moj san od djetinjstva. Sjećam se kada sam jednog dana došla do naše kuće na selu i čula rzanje, vidjela crnu grivu, susrela se oči u oči s tim predivnim stvorenjem i shvatila da je to to, ljubav se jednostavno rodila. Upravo je iz tog razloga naslov moje knjige takav kakav je- dodaje Lorena.

Poticaj za daljnje stvaralaštvo Lorena je dobila i u vidu brojnih osvojenih nagrada. Među njima se ističe ulazak među 15 najboljih na natječaju Po(e)zitiva u Zagrebu, pjesma je u konačnici objavljena i u njihovom Zborniku, no najveći ponos joj je drugo mjesto na međunarodnom natjecanju “Šimićevi susreti” u Bosni i Hercegovini.

– Definitivno se želim i dalje baviti pisanjem, a mogu otkriti kako uskoro planiram objaviti roman ili još jednu zbirku pjesama. Dakako, nastavit ću i sa školovanjem, želim upisati medicinski fakultet, a vjerujem kako ću i dalje uspješno moći baviti se i jednim i drugim- zaključuje Lorena.

Večer, koju je moderirala Mirjana Kotromanović, voditeljica Stručno-znanstvenog odjela, otvorio je ravnatelj Gradske knjižnice Robert Fritz, a istu su uveličali Snježana Lančić, koja je interpretirala nekoliko Loreninih pjesama, te školski bend Tehničke škole.

Uz spomenute, podršku ovoj mladoj autorici došli su dati i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, ravnatelj Tehničke škole Virovitica Dino Davidović, predsjednica Ogranka matice Hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić, te brojni školski kolege.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content