Vratile se rode u Grad blizanaca – Orahovicu: Rodan zauzeo gnijezdo i čeka svoju dragu

U tajanstvenom svijetu roda pravilo je da po povratku s juga, prvo dolaze mužjaci i to zbog nastojanja da zauzmu gnijezdo koje su koristili prethodnih godina ili da se pokušaju izboriti za bolji teritorij. Tako je i ovih dana u Orahovici, rodan se već pojavio i zauzeo prošlogodišnje gnijezdo.

Stručnjaci i ljudi koji se brinu o rodama kažu kako se prve rode u naše krajeve mogu vratiti već u veljači, ali ne vraćaju se sve istovremeno pa su neka gnijezda prazna sve do travnja. Prvo, dakle, dolaze mužjaci, a tek nakon njih ženke. Ženke se vraćaju na isto gnijezdo i sparuju se s istim mužjakom ako su prethodne godine imali uspješno gniježđenje, ali nerijetko dolazi do zamjene partnera. Vjernost gnijezdu prevladava u odnosu na vjernost partneru. Mlade ptice koje se prvi put gnijezde, u većini slučajeva vraćaju se na područje na kojem su se izlegle te se pokušavaju izboriti za teritorij. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Vratimo se na Orahovicu, gdje je sve je počelo 2007. godine kada su rode po prvi puta savile gnijezdo na dimnjaku Kurije Mihalović. Bilo je to iste godine kada je u Orahovici otkriven i službeno potvrđen fenomen blizanaca na manifestaciji Crkvaračko prelo gdje se okupilo 100-tinjak parova orahovačkih blizanaca.

Roda 3

Od tada su rode dolazile svake godine u isto gnijezdo, na isti dimnjak. Stariji Orahovčani su ispričali kako su na tom dimnjaku svake godine obitavale davnijih ’60-ih do 70-ih kada je u toj zgradi bilo smješteno rodilište. Otišle su kada je zgrada prenamijenjena.

Ponovno su se vratile 2007. i bile na tom dimnjaku sve do početka preuređenja Kurije Mihalović u današnji Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, a tada su zbog buke otišle te se smjestile na obližnji električni stup u Ulici Vladimira Nazora. Tamo su već treću godinu pa i ovu, jer rodan je sve pripremio i spremno čeka svoju dragu.    

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content