Za ublažavanje rasta cijene električne energije izdvojit će se 596 milijuna eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je ovaj tjedan građanima 4. paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, a kao odgovor na globalnu energetsku krizu. Paket je vrijedan 1,7 milijardi eura i sastoji se od tri elementa pomoći: ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

U sklopu 4. paketa mjera, koji vrijedi od 1. travnja, za ublažavanje rasta cijene električne energije izdvojit će se 596 milijuna eura. Cijena električne energije ostaje ista za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike do kraja rujna ove godine.

Vrijednost mjere za kućanstva iznosi 82 milijuna eura, a cijena električne energije ostaje ista za više od dva milijuna mjernih mjesta. Kada je riječ o cijeni električne energije za neprofitni sektor, ona obuhvaća 13.080 korisnika kojima se osigurava priuštiva cijena energije. To su vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, muzeji, bolnice, zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, vjerske zajednice, župni uredi te općine, gradovi, županije, komunalna poduzeća i slično, a vrijednost mjere je 50 milijuna kuna.

Nadalje, mjerom za malo poduzetništvo obuhvaćeno je više od 95 posto hrvatskih gospodarstvenika, a vrijedna je 116 milijuna eura. U sklopu ove mjere cijena električne energije za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh ostaje 0,062 eura/kWh.
Nastavlja se i mjera ograničavanja cijene električne energije za poduzetnike. Njena vrijednost je 348 milijuna eura, a obuhvaća do oko 900 gospodarskih subjekata.

(virovitica.hr; vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content