Zanimanje – zlatar: I treća generacija obitelji Nreca nastavlja čuvati ovaj zanat živim

U našoj potrazi za različitim zanimanjima put nas je odveo k jednom, danas zaista rijetkom zanimanju – zlataru. Tehnologija čini svoje, no i dalje se cijeni kvaliteta koju stvaraju ljudske ruke, dok su mu strojevi samo pomagač. 

Jedan od njih je i 56-godišnji virovitički zlatar Marjan Nreca koji ovaj posao radi od 1988. godine, a njegovim stopama idu i sinovi Oliver i Mario koji su treća generacija u obitelji koja se bavi zlatarskim poslom.

– Prije mene je taj posao radio i moj otac koji mi je prenio puno potrebnog znanja, ali i ljubav prema ovom zanatu koji nije nimalo lagan, ali zato je vrlo zanimljiv i lijep – otpočeo je svoju „zlatnu” priču majstor Marjan.

– Nadam se da će se bavljenje zlatarskim obrtom u obitelji Nreca nastaviti i dalje, o čemu će odlučiti moji sinovi i njihova djeca, naravno kada za to dođe vrijeme. Osim Olivera i Maria tu je i moja supruga Francika koja mi je desna ruka u poslu, a imamo i dvije kćeri Klaudiju i Klaru. Odlučili smo se malo i pojačati, pa imamo i dva djelatnika. Jedan radi u zlatarnici u Rusanovoj, a druga zlatarnica nam je u Gajevoj ulici – rekao nam je majstor Marjan.

20230309_1006281

Zamolili smo ga da nas ukratko provede minulim zlatarskim danima do dana današnjeg. 

– Dobro je znano da zlatarski zanat potiče iz davnina i radilo se sa, sada, primitivnim alatima. Rezalo se, brusilo i poliralo ručno, nije bilo nikakvih strojeva, sve do otprilike početka devedesetih kada je tehnika počela naglo napredovati, tako da sada zlatari upravljaju namjenskim laserskim uređajima kojima se upravlja i programira ih računalno. Tu su naravno i razni strojevi, kao i pomoćni moderni alati. Tehnički napredak se više ne mjeri godinama, nego mjesecima pa čak i kraćim razdobljem jer svaki dan se izumi nešto novo. Vrlo je važno sve to pratiti, a tu su mi naročita pomoć moji sinovi koji su mlađa generacija i informatika im je vrlo bliska – kaže Marjan te dodaje kako paralelno s tim i oni proširuju svoju djelatnost.

IMG_6221

– U našoj ponudi, osim prodaje i izrade raznog nakita, radimo i puno raznih gravura u povodu svečanih i drugih događaja. Imamo uistinu veliku lepezu proizvoda i usluga, a puno naših kupaca dolazi s raznim idejama i potrebama tako da se ta lepeza svakog dana širi i dalje. Uz znanje i iskustvo, stručnu osposobljenost, dobru koncentraciju i izrazito mirnu ruku, potrebna je i dobra tehnika. Ranije bi bilo nezamislivo udovoljiti sadašnjim potrebama velikog dijela kupaca. Reklo bi se da je nekad zlatarski obrt bio više klasičan, a danas je on, zahvaljujući raznim trendovima, vrlo opsežan i radi se i dan i noć ne bi li sve bilo obavljeno kvalitetno i na vrijeme – napomenuo je Marjan.

– Dolasci naših mušterija često su vezani uz svadbe, rođendane, krstitke i druge prigode, a ljudi bi htjeli ostaviti što bolji dojam i darovati nešto što će trajati, a srebro i zlato su bezvremenski i uvijek će biti „in” – zaključio je Marijan, a to nam je potvrdio i njegov stariji sin Oliver koji je kao i njegov brat Mario odlučio nastaviti očevim stopama. 

IMG_6224

– Kao što je moj otac ovaj posao zavolio uz svog oca i majku, tako sam i ja, pogotovo jer sada tu ima i suvremenih informatičkih i drugih pomagala koja su nam vrlo bliska. Osim toga raduje nas i kontakt s kupcima koji su puni ideja i kreacija i ono što je najvažnije, vrlo su zadovoljni našim radom. To me, kao i mog brata, motivira da budemo treća generacija koja će se baviti ovim vrijednim poslom, ali isto tako i pokušati prenijeti ljubav prema zlatarstvu i na našu djecu, u ovom slučaju, četvrtu generaciju zlatarskog obrta Nreca – rekao nam je Oliver.

Na koncu se nameće zaključak da zlatarstvo neće nestati, ali da će u tom poslu opstati samo oni najbolji i najuporniji. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content