Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije novom publikacijom obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, kako u RH tako i u svijetu, stoga se 1. travnja svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma kada je i
prigoda podsjetiti javnost na opasnosti pijenja i djelovanja alkohola te mogućeg razvoja alkoholizma kao bolesti ovisnosti o alkoholu.

U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je provedba preventivnog projekta pod nazivom “Suradnjom do trijeznog suživota” koji je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva temeljem provedenog natječajnog postupka. Provoditelj projekta je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima, udruženjima klubova liječenih alkoholičara u Virovitici i Slatini.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti kojima je temeljni cilj postići bolji obuhvat liječenih alkoholičara, snažnije i učinkovitije povezati dionike i nadograditi kompetencije stručnjaka u mreži međusektorske suradnje u suzbijanju alkoholizma i alkoholom uvjetovanih poremećaja.

Jedna od aktivnosti u projektu usmjerena je specifičnom educiranju i informiranju liječenih alkoholičara o rizicima pijenja alkoholnih pića i osnažiti ih u samokontroli, apstinenciji i izbjegavanju rizika. U tu svrhu Zavod za javno zdravstvo kreirao je novu publikaciju, odnosno vodič za liječene alkoholičare i sve osobe koje prekomjerno piju alkohol, o rizicima pijenja i mogućnostima uključivanja u izvanbolnički sustav liječenja i podrške.

Vodič pod nazivom “Kako ne utopiti život i obitelj u alkoholu?” uredio je profesor psihologije Siniša Brlas, a tekstove su napisali domaći stručnjaci i alkoholozi psihijatar Zoran Zoričić, psihijatrica Sanea Mihaljević, epidemiolog Miroslav Venus, psiholog Siniša Brlas, pedagoginja Jasna Čupen i psihologinja Ksenija Vujanović- Juras.

Svi su oni na neki način profesionalno uključeni u prevenciju alkoholizma, liječenje ili rehabilitaciju liječenih alkoholičara.

Publikacija će se besplatno dijeliti liječenim alkoholičarima uključenima u rad klubova liječenih alkoholičara, a svima ostalima dostupna je u elektroničkom obliku.

Osim projekta “Suradnjom do trijeznog suživota” Zavod za javno zdravstvo provodi i trogodišnji preventivni program prevencije pijenja alkohola mladih pod nazivom “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” kako bi se postigla sinergija u preventivnom djelovanju i što bolji obuhvat populacije u nastojanju da se problem pijenja alkohola učini što manjim.

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content