Zvonimir Koić šampion 27. izložbe vina slatinskog kraja

Udruga vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje”, uz pokroviteljstvo Grada Slatine i podršku gradske Turističke zajednice, organizirala je 27. izložbu vina slatinskoga kraja na temu “Vino i hrana kao lijek”. Izložba je prvi puta održana u restoranu Sequoia, gdje su se okupili članovi udruge, proizvođači i ljubitelji vina i domaćih alkoholnih pića, a sve njih pozdravio je novi predsjednik slatinske udruge Josip Doležal.

Budući da je izložba posvećena uvijek aktualnoj temi zdravlja i da uz dobro vino ide i dobra hrana, u društvu slatinskih vinara bili su i predstavnici Udruge pčelara Lipa sa svojim slatkim proizvodima te Maja Lazić s eko-proizvodima svoga obrta Organica vita.

Na ovogodišnju izložbu dostavljena su 43 uzorka vina i domaćih rakija, ali osam uzoraka eliminirano je jer nisu odgovarali ocjenjivačkim kriterijima. U stručnom povjerenstvu koje je ocjenjivalo vina bile su Rajka Maravić, Antonija Hanižjar i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Ivana Nemet kao predsjednica. Enologinja Nemet nije mogla prisustvovati izložbi pa se slatinskim vinarima i vinogradarima obratila dopisom kojim je pojasnila promjenu u načinu ocjenjivanja vina, s dosadašnje metode 20 bodova, koja je „nestala iz upotrebe“, na novu metodu 100 bodova, koja je „opće prihvaćeno ocjenjivanje cijelog svijeta“.

Na izložbi je dodijeljeno devet zlatnih plaketa, 17 srebrnih, četiri brončane i pet priznanja. Šampionom izložbe proglašen je Zvonimir Koić, koji je za svoj chardonnay osvojio 85 bodova, najviše od svih sudionika izložbe. Zlatne plakete za kvalitetu primili su još obitelj Bosak za Cuvée FR/CS, obitelj Lukač za vino aronija, Nada Šaponja za graševinu i Zvonimir Perković također za graševinu, a čak četiri zlatne plakete dobio je Franjo Rogina za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu.

Plakete dobitnicima uručili su dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, direktor Turističke zajednice Jurica Bosak, predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje” Josip Doležal i dopredsjednik Mirko Lukač.

(www.icv.hr, pž; foto: P. Žarković) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content