Francuska obitelj koja pješice putuje do Palestine, srdačno dočekana u Dugoj Međi i Velikom Rastovcu

Jusuf Nedžmedin, podrijetlom Palestinac, prije dvadeset godina preselio je u Francusku gdje se oženio s Francuskinjom Matildom i dobio četvero djece. Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu: poželjeli su se vratiti u Palestinu u koju su krenuli pješice uz magarca koji nosi teret i dva psa koji ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru. Proteklog vikenda na svom putovanju prošli su kroz širi orahovačkog kraj, posjetili Dugu Među i Veliki Rastovac. U Dugoj međi su spavali pod đermom lokalne Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

– Čim je obitelj stigla kod nas organizirali smo im doček, prenoćište i večeru. Nogometni klub Sloga Zdenci omogućila im je tuširanje u svojim prostorima, Udruga Rukotvorine iz Zdenaca darivali su ih prigodnim poklonima, hranom i slatkišima za djecu, a KUD Zdenac počastio ih je za ručak jumbo pizzom, toplim čajem i kavom. Članice ove udruge pomogle su nam i oko pripreme večere u prostorijama UHBDDR Duga Međa, a osigurali smo im i pranje njihovog rublja za daljnje putovanje. Posebno je lijepo bilo vidjeti da su mještani iz okolnih mjesta te grada Orahovice dolazili s donacijama hrane i novca, a bilo je donacija i za magarca i to u vidu zobi i kukuruznog šrota. U svakom slučaju za sve nas ovo je bilo predivno iskustvo – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

Nakon noćenja u Dugoj Među obitelj je nastavila dalje prema Velikom Rastovcu gdje ih je dočekalo lokalno vatrogasno društvo.

– U nedjelju u popodnevnim satima stigli su i kod nas putujući gosti iz Francuske. Putuju već dvije godine, a još dvije su im ostale do cilja. Šesteročlana obitelj prespavala je u dvorištu našeg DVD-a, a jutros oko 9 sati su krenuli put Kapelne. Tijekom boravka mnogi su im prišli, darivali ih te im poželjeli sreću i u ime Društva se od srca zahvaljujemo svima koji su ih obišli. Sretan im put do cilja – poručili su iz DVD-a Veliki Rastovac.

Za boravka u ovom kraju obitelj je izrazila veliku zahvalu svima i u Dugoj Međi i Velikom Rastovcu.

– Zaista su nas svi ljudi ovdje prelijepo dočekali i ne znamo kako se zahvaliti. Od srca hvala svima koji su nas počastili, donirali i pomogli u našem putovanju – poručila je francuska obitelj.

(www.icv.hr, vg; foto: UHBDDR Duga Međa, DVD Veliki Rastovac)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content