Kako pripremiti zdrave, a učenicima primamljiv(ij)e obroke?: Na radionici za kuhare u osnovnim školama prezentirano 40 kuhanih i suhih obroka

S posebnim naglaskom na pripremi zdravih obroka i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima, a radi poboljšanja kvalitete prehrane učenika osnovnih škola, danas (utorak) je održana radionica za kuhare u osnovnim školama. Radionicu su organizirali Osječko-baranjska županija i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ.

Radionica je održana u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, a s ciljem umrežavanja kuhara, razmjene znanja i iskustava, unaprjeđenja funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina. Njome se ujedno i jačaju kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Kao što je poznao, naša županija je kroz projekt “Školski obrok za sve” od početka 2018. do kraja prošle godine jedina u Republici Hrvatskoj financirala besplatan obrok svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naš model primijenilo na nacionalnu razinu, no mi opet idemo korak dalje. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga, između ostalih aktivnosti, organiziramo i radionice na kojima želimo u suradnji s kuharima predstaviti i doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama– rekla je
Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Predavači na radionicama za kuhare, koje se nastavljaju i sutra, su strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Zajedno su prezentirali pripremu i serviranje 40 kuhanih i suhih obroka za učenike.

– Željeli smo održati zanimljivu radionicu na kojoj smo pokušali prezentirati i uputiti kuharice i kuhare osnovnih škola kako pripremiti zdrava jela, a koja će učenicima biti zanimljiva i primamljivija.Nastavnici naše škole su se dvije godine educirali kroz Regionalni centar kompetentnosti i projekt VirtuOS i sada je vrijeme da to akumulirano znanje prenesemo i neke druge razine, prije svega kuharice i kuhare osnovnih škola– istaknuo je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

mini MRM 5647 Custom
foto: OBŽ

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content