Kuharima slavonsko-baranjske kuhinje postalo 12 polaznika: Nakon 80 sati edukacije, perkelt od soma, fiš paprikaš, čobanac, perkelt od podolca spravljaju “kao od šale”

Neformalni program “Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje”, održan u baranjskom restoranu Citadela u Vardarcu, završilo je 12 polaznika kojima su u ponedjeljak dodijeljene i potvrde o uspješnom završetku programa.

Polaznici su nakon edukacije u trajanju 80 sati, samostalno pripremali jela, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača.

– U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje. Iza nas je dinamičan, intenzivan i zanimljiv proces tijekom kojega su se polaznici susreli s autohtonim namirnicama i izbrusili svoja postojeća znanja. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih- rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Zadovoljstvo u stjecanju novih znanja i vještina, istaknuli su i sami polaznici.

-Premda sam po struci kuharica prijavila sam se na ovaj program jer nisam bila dovoljno educirana. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovoj edukaciji, okružena prekrasnim ljudima. Dogodine, tko god bude u mogućnosti upisati ovaj program neće požaliti jer puno se toga može naučiti o našoj slavonsko-baranjskoj kuhinji- kazala je polaznica Ivana Marek.

Usvojena nova znanja i vještine od sada će primjenjivati i Željka Blaževac, vlasnica OPG-a u Gradištu nadomak Županje, koja kako je istaknula, svojim gostima nastoji pripremati tradicionalna jela, dok je ocjenivši program izvrsnim, polaznik Tihomir Bježančević rekao kako su ga okusi i mirisi vratili u djetinjstvo i podsjetili na bakinu kuhinju.

Neformalni program odvijao se i u školi i kod poslodavaca, a predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora iz poslovnih objekata.

– Program koji je sastojao se od teoretskog dijela u trajanju 15 sati, odvijao se u našoj školi, gdje su predavači bili nastavnici strukovnih predmeta. Dio praktične nastave pak održan je u praktikumu za kuharstvo u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, dok se ostatak od 45 sati odvijao u restoranima Crna svinja u Čepinu i Citadela u Vardarcu. Pripremala su se razna jela, hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, riblja i mesna te desertna jela. Izdvojio bih šarana na rašljama, fiš, perkelt od soma, makovnjaču, orahnjaču, salenjake, pogačice s čvarcima, poderane gaće, langošice. Naglasak je stavljen na tradicionalnu kuhinju Slavonije i Baranje koju želimo podići na višu razinu i uvrstiti je na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine -naglasio je Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek.

Kolegama iz Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na pruženoj prilici zahvalio se Igor Vlatković, chef kuhinje u restoranu Citadela.

-Tijekom edukacije polaznike smo učili pripremati perkelt od soma, fiš paprikaš, čobanac, perkelt od podolca, te druge slavonsko-baranjske delicije. Posebno bih naglasio kako je ovaj program izuzetno bitan svima, kako nama mentorima tako i polaznicima jer na taj način čuvamo tradiciju- istaknuo je Vlatković dodavši kako je svrha u konačnici kuhati domaće uz lokalne recepte ne samo zbog identiteta već i zdravlja.

Podsjetimo još kako je aktivnost održana u sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku.

(www.icv.hr, tj, foto: RCK UTŠO)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content