Obilježena 31. godišnjica osnutka 105. brigade HVO-a Modriča

U sklopu obilježavanja obljetnica vezanih uz Domovinski rat te uoči obilježavanja tragične obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja, pripadnika 132. brigade HV-a Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Vlade Golika, Karla Stojakovića i Josipa Klobučara poginulih 20 svibnja 1992. godine u Modriči, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ u suradnji s Gradom Orahovicom posjetila je mjesta stradavanja svojih suboraca i odala im dužnu počast.

Na mjesnom groblju u Garevcu ispred spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u ime Grada Orahovice i gradonačelnika Saše Ristera, te Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ vijenac su položili branitelji Dalibor Perić i Miroslav Milovuković.

Obljetnica Modrica Garevac 5

– Malo je gradova u BiH čije je stanovništvo pretrpjelo toliko strahota i užasa kao Modriča i okolna sela. Procjene iz svibnja 1992. godine govore o najmanje pet stotina civilnih žrtava četničkog terora među kojima je puno žena i djece. Veliki broj građana ovog razorenog grada vodi se kao nestalo, a u Modriči su nakon oslobađanja, početkom lipnja, pronađene tri masovne grobnice u kojima su četnici pokušali prikriti svoje zločine. Za sve žrtve poginule u obrani Modriče služena je misa u mjesnoj crkvi u Čardaku. Velika nam je čast i ponos bila biti dio ove obljetnice čime smo se još jednom poklonili i odali dužnu počast našoj petorici hrabrih suboraca – rekao je predsjednik UHBL PTSP Miroslav Milovuković te dodao kako će njegova udruga i ove godine biti jedan od organizatora obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja u Velikom Rastovcu na sam dan pogibije 20. svibnja.

– Na taj dan i tužnu obljetnicu pozivamo sve hrvatske branitelji šireg orahovačkog područja te naravno sve građane Orahovice i mještane susjednih općina da svojim dolaskom odaju počast žrtvama u Domovinskom ratu – zaključio je Milovuković.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content