Podrška nacionalnoj kampanji “I ja želim čitati”: Biciklijada studenata Filozofskog fakulteta i osječkih policajaca

Na ruti Osijek – Kopački rit održana je u nedjelju, 16. travnja biciklijada u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek (FFOS-a) u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“.

Na biciklijadi su sudjelovali i policijski službenici za prevenciju, Ureda načelnika, Policijske uprava osječko-baranjske kroz provedbu preventivnih aktivnosti lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“.

Kako bi tijekom vožnje biciklom izbjegli neželjene posljedice, policijski službenici su sudionicima biciklijade dali nekoliko naputaka koji se odnose na davanje znakova rukama tijekom vožnje drugim sudionicima bez obzira kreću li se biciklističkim stazama ili kolnikom kada nema biciklističkih staza.

biciklijada policija
Foto: PU osječko-baranjska

Također im je skrenuta pažnja da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni bicikl odnosno osobno prijevozno sredstvo gurati, a ne voziti, te da su prilikom kretanja u skupinama (dvoje ili više vozača bicikala odnosno osobnih prijevoznih sredstava) dužni se kretati jedan iza drugoga bez obzira kreću li se biciklističkom stazom ili kolnikom.

Kako osim vozača bicikala sve više u prometu sudjeluju i vozači osobnih prijevoznih sredstava, a koje često koriste upravo studenti, informirani su o Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama tijekom 2023. godine, kojima se propisuje da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava, prije stupanja na kolnik, odnosno pješaki prijelaz, dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, te nastaviti preko prijelaza nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.

Suorganizatori ovogodišnje biciklijade su Filozofski fakultet u Osijeku, Klub studenata informacijskih znanosti „Libors“, Poliklinika SUVAG Osijek, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Društvo knjižničara Slavonije Baranje i Srijema te osječki ogranak Hrvatskog čitateljskog društva.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content