U Kladarama održana početna konferencija programa „Aktivni penzići“ i „Pitomi trolejbus II“ Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača

U Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama danas (četvrtak) je održana početna konferencija programa „Aktivni penzići“ i „Pitomi trolejbus II“. Na početnoj konferenciji je, između ostalih, nazočio pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Danijel Petković.

-Drago mi je da se suradnja s Udrugom nastavlja i što ste izuzetno aktivni u svim poljima. Isto tako mi je drago što nastavljate ovakve programe koji su potrebni na našem području. Uz ovakve aktivnosti da sebi uljepšate tu treću dob i uživajte u nastavku ovih programa, nadamo se da će se tako i nastaviti – rekao je Petković.

Kroz program „Aktivni penzići“ bit će obuhvaćeno oko 60 korisnika s ciljem unaprjeđenja kvalitete života starijih osoba i zaštiti njihovih prava u lokalnoj zajednici. Korisnici programa socijalno će biti uključeni kroz sudjelovanje na raznim radionicama, zajedničkim druženjima s ostalim korisnicima te edukacijama koje će program obuhvatiti. Kroz program je zaposlena i jedna mlada osoba.

– Već po treći puta nastavljamo ovaj projekt, samo drugoga naziva. Jako smo zadovoljni što nam je program odobren i što možemo nastaviti sa našim radionicama na kojima smo dosta aktivni. Ima nas puno i uživamo u radionicama sviranja, vježbanja, hodanja, zbornog pjevanja i folklora, koje su nastavljene iz prethodnog programa, ali u planu su nam i neke nove radionice. Tu će biti i izleta, edukacija, ali i zabavnih aktivnosti jer se puno družimo i ispunjen nam je dan, što je osobito važno nama u trećoj dobi – kaže Marica Kovačev, predsjednica Udruge umirovljenika Hrvatske Općine Pitomača.

Program „Aktivni penzići“ ukupne je vrijednosti 18.061,68 tisuća eura od čega 14.080,00 tisuća eura financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a 3.981,68 tisuća eura sufinancira Općina Pitomača.

Program „Pitomi trolejbus II“ obuhvatit će oko 70 izravnih krajnjih korisnika te oko 20 neizravnih korisnika, a zaposlit će se i jedna mlada osoba (vozač). Cilj programa „Pitomi trolejbus II“ je ublažavanje socijalne uključenosti starijih osoba na način da se osigurava usluga prijevoza za starije osobe na području dviju općina. Čime će se poboljšati kvaliteta života starijih osoba u njihovoj lokalnoj zajednici.

– Vrlo nam je drago što nam je prošao i ovaj program koji je stvarno jako potreban na našem području. Taj program je namijenjen osobama kojima je potreban prijevoz, koje žive same, a recimo trebaju u trgovinu, kod doktora i slično. To njima jako puno znači i pomaže im u svakodnevnom životu i kako bi poboljšali kvalitetu života u lokalnoj zajednici – kaže Kovačev.

Program je ukupne vrijednosti 22.013,68 tisuća eura od čega Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financira u iznosu od 18.032,00 tisuća eura, Općina Pitomača u iznosu od 2.986,26 tisuća eura te je ustupila i kombi vozilo kojim se vrši usluga prijevoza, dok općina Špišić Bukovica projekt sufinancira u iznosu od 995,44 eura.

Nositelj programa je Udruga umirovljenika Hrvatske Općine Pitomača dok su partneri na programu „Pitomi Trolejbus II“ Općina Pitomača i Općina Špišić Bukovica, a na programu „Aktivni penzići“ partner je Općina Pitomača.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content