Web detektivi: Djeca u Tenji educirana za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na Internetu

On-line svijet nezaobilazan je dio svakodnevnice djece, ali iz njega vrebaju brojne opasnosti.

Iz tog su razloga policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske zajedno s djelatnicima nevladine udruge Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (Centar za sigurniji Internet) u Osnovnoj školi u Tenji, s učenicima 5. te 6. i 7. razreda, proveli radionicu “Web detektivi”, tijekom prosinca 2022. godine i ožujka 2023. godine.

Riječ je ustvari o projektu koji je tijekom 2013. godine pokrenula nevladina udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu zajedno s policijskim službenicima za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske u sklopu preventivnog lokalnog projekta “Sigurnost i zaštita djece na internetu”.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloporabe Interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika Interneta podizanjem razine pristojne internetske komunikacije te educiranjem djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Provođenjem radionice Web detektivi, djeca se educiraju kako prepoznati i prijaviti neprimjeran sadržaj na Internetu. Radionica se provodi dva dana po sat vremena i nakon završetka radionice svako dijete dobiva diplomu i detektivsku iskaznicu kako bi, temeljem jedinstvenog koda s iskaznice, mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internetskog obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje vršnjačkog nasilja na Internetu.

-Ukoliko ste žrtva ili poznajete nekoga tko je žrtva ili ste na Internetu uočili sadržaj zlostavljanja djeteta, prijavite kako bi žrtva dobila potrebnu pomoć i podršku, a počinitelj bio spriječen u daljnjem zlostavljanju. Prijaviti možete seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta putem Interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta (obiteljsko nasilje, među vršnjačko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, povredu privatnosti djeteta putem internet – ističu iz osječke policije te dodaju kako se osim prijave putem detektivske iskaznice zlonamjerno ponašanje može prijaviti i pozivom policiji na broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili on-line prijavom na Red Button.

(www.icv.hr, tj, PU osječko-baranjska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content