Danas je Majčin dan: Ne zaboravite svoje mame

Majčin dan prvi se put obilježio 10. svibnja 1908. godine u američkom Graftonu u Zapadnoj Virginiji, kada je Anna Jarvis održala memorijal za svoju majku. Nakon toga Jarvis je započela kampanju ne bi li Majčin dan učinila prepoznatljivim praznikom u SAD-u, piše index.hr.

Međutim, kasnije se razočarala jer su ovaj dan komercijalizirale cvjećarnice i tvrtke koje izdaju čestitke pa je izjavila da čak i žali zbog ideje.

Majčin dan je u Americi postao službeni praznik 1941. kad je predsjednik Woodrow Wilson drugu nedjelju u svibnju proglasio danom “javnog izražavanja naše ljubavi i poštovanja prema majkama”.

Majčin dan vrlo brzo su prihvatile i druge zemlje i danas se slavi diljem svijeta i to uglavnom u svibnju.

Kako se obilježava Majčin dan?

Kad se tek počeo obilježavati, Majčin dan su ljudi slavili odlaskom u crkvu i pisanjem pisama zahvalnosti majkama.

Kasnije su dio tradicije postali darovi za majke, najčešće čestitke i cvijeće. Anketa National Retail Federationa pokazala je da će američki potrošači ove godine na svoje majke, u prosjeku, potrošiti 274.02 dolara, što je najviše u 20-godišnjoj povijesti istraživanja. Anketa RetailMeNot, koja procjenjuje da će kupci potrošiti u prosjeku 300 dolara na poklone za Majčin dan, kaže da muškarci planiraju potrošiti u prosjeku 446 dolara, a žene u prosjeku 221 dolar.

Ono što je najvažnije, majkama za Majčin dan treba omogućiti opuštanje i uživanje. Majke se brinu o kućanstvu, odgoju djece, rade, zadužene su za kupnju namirnica i brojne druge poslove. Bilo bi u redu da se barem jedan dan u godini vi pobrinete za njih.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content