Na našem nebu imate priliku vidjeti sve sjajniju Veneru: Možete je promatrati i danju

Kao “zvijezda Večernjica” planet Venera do kolovoza 2023. sjajem će privlačiti poglede na večernjem nebu. Iduću jesen i proljeće kao Danica ili „zvijezda Jutarnjica“ bit će vidljiva ujutro prije izlaska Sunca. Samo su Sunce i Mjesec sjajniji od Venere. Ako znate njezin položaj na nebu, možete je promatrati i danju.

Danas o Veneri znamo više zahvaljujući automatskim svemirskim letjelicama, koje su iz blizine istraživale Veneru (Sovjetski Savez – spuštanje i slike površine, Sjedinjene Američke Države – radarska mjerenja i mapiranje površine).

Venera je neznatno manja od Zemlje, Suncu je bliže, a gusta atmosfera ugljičnog dioksida zagrijana je na 460°C. Sjajni žuti visinski oblaci sumporne kiseline ne dopuštaju pogled na stjenovitu površinu. Atmosferski tlak na površini 92 puta je veći nego na Zemlji, kao tlak u oceanu na dubini 1000m! Jedan okret oko osi traje 243 zemaljska dana, a jedan ophod oko Sunca traje 225 zemaljskih dana. Na Veneri je dan duži od godine!

Venera i Merkur, kao planeti koji Sunce obilaze na manjoj udaljenosti nego Zemlja, pokazuju mijene – faze i promjene prividnog promjera.

Aktualni izgled Venere pokazuje snimka teleskopom (slika 1.). U najvećoj istočnoj elongaciji od Sunca (45°) bit će 4. lipnja i izgledati će kao Mjesec u fazi prve četvrti. Najveći sjaj m= – 4,7 magnitude Venera će imati 12. srpnja. Sve veći prividni promjer, ujedno sve tanji srpoliki izgled, (slike 2. i 3.) na večernjem nebu Venera će imati do 13. kolovoza i donje konjunkcije kad je radi prividne blizine Sunca nije moguće promatrati. Tada će Zemlji biti najbliže, „samo“ 43 milijuna kilometara.

Neupućeni Virovitičani sjajnu pojavu Venere u prošlosti su nerijetko komunicirali kao promatranje „letećeg tanjura“ (NLO – neidentificirani leteći objekt, slika 4.). Među brojnim promatračima veličanstvenog prizora potpune pomrčine Sunca 11. kolovoza 1999. kraj Balatona u Mađarskoj bili su i Virovitičani. U vremenu dvije minute podnevne tame, niže lijevo od pomrčalog Sunca, vidjeli su sjajnu Veneru (slika 5).

4 i 5 slika

Rijetku priliku promatranja i fotografiranja Venere u donjoj konjunkciji, tzv. tranzit (prijelaz) Venere ispred Sunca, virovitičkim astronomima omogućilo je vedro vrijeme kod izlaska Sunca 6. lipnja 2012. (slika 6.). Niti jedan tranzit Venere nije se dogodio u 20. stoljeću! Idući tranzit Venere ispred Sunca bit će vidljiv 11. prosinca 2117. iz Azije i Australije. Još nerođeni Virovitičani prvu priliku promatranja tranzita Venere imati će za sto godina, poslijepodne 8. prosinca 2125. godine. Poželimo im vedro vrijeme!

6 slika

(www.icv.hr, Zlatko F. Kovačević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content