Na Trgu slobode obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti: Od nje u Hrvatskoj boluje oko 300 tisuća ljudi

Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek i Regionalni centar za dijabetes Klinike za unutarnje bolesti KBC Osijek po drugi put su obilježili Hrvatski dan šećerne bolesti.

Tijekom akcije na osječkom Trgu slobode proteklog vikenda, stručno medicinsko osoblje zainteresiranim je građanima mjerilo razinu glukoze u plazmi, visinu krvnog tlaka, razinu hemoglobina HbA1c, zasićenost krvi kisikom te davalo savjete u vezi regulacije glukoze u plazmi i pravilne prehrane osoba sa šećernom bolesti.

Potporu akciji uime Grada Osijeka iskazao je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić koji je istaknuo kako je prevencija iznimno važna u liječenju šećerne bolesti, napomenuvši kako od ove bolesti u svijetu danas boluje 500 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 300 tisuća.

secerna bolest
Foto: Grad Osijek

Predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek Ivan Klanac podsjetio je kako je riječ o bolesti koja ne boli, ali razara organizam te da uz prevenciju i savjete liječnika o prehrani i fizičkim aktivnostima dijabetičari mogu živjeti jednako kao i ljudi koji ne boluju od šećerne bolesti.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content