Orahovački “Brlići” u sklopu Dana grada priredili kulturno-umjetničku manifestaciju “Slavonijo – dično ti je ime”

Osnovna škola Ivane Brlić – Mažuranić Orahovica danas (utorak) je u svom prostoru priredila projektni dan s glavnom temom “Slavonijo – dično ti je ime” provukavši neiscrpnu inspiraciju svakog Slavonca, ljubav prema Slavoniji kroz niz aktivnosti.

Ovoj manifestaciji, koja je održana u sklopu Dana grada Orahovice, nazočio je i gradonačelnik Saša Rister.

U holu škole održan je prvo kratak program prožet stihovima i pjesmom o Slavoniji, a posebni gosti bili su članovi kulturno-umjetničkih društava Orahovica i Crkvari, koji su izveli nekoliko pjesama o Slavoniji među kojima i dvije koje je uglazbio i napisao njihov voditelj i dugogodišnji nastavnik glazbene kulture u školi, Viktor Čelant.

OS-projekt-Slavonija-9

Predstavili su se školski zbor i tamburaški orkestar, a posebno atraktivne bile su najave za ravnateljicu Maju Škraba i gradonačelnika Sašu Ristera koje je učenik Ivan Radošević najavio bećarcem. Tako je ravnateljici otpjevao: “Svaka škola svoga šefa ima, ajde Majo obrati se svima”, a Maja se potom i obratila uz veliki osmijeh.

-U svima nama koji smo u Slavoniji, bez obzira jesmo li starosjedioci ili smo odnekud došli ovamo, tako se dobro primi korijen i tada smo svi u svojim srcima samo Slavonci. Baš zato smo ove godine projektni dan osmislili u čast Slavonije i prvo sve ovo prezentirali uz naše drage goste, a potom u svim razredima prikazali nešto iz našeg zavičaja što smo radili kroz niz radionica. Željeli smo svi zajedno pokazati koliko mi volimo svoju majku Slavoniju. Hvala svim učenicima i učiteljima na ogromnom trudu, a posebno koordinatorima ovog projekta, učiteljima Josipi Buljan, Neviji Brstilo i Josipu Ćurkoviću. Srce mi je danas puno i veliko kao Slavonija – rekla je Škraba.

OS-projekt-Slavonija-11

Onda je opet na scenu stupio Ivan i zapjevao: “Aoj Saša, šefe našeg grada, ajde i ti pozdravi nas sada”.

-Bio bi sada red da i ja vratim bećarac, ali za sada neću još pjevati. Posebna je ovo priča za svakog Slavonca, i sam sam kao osnovnoškolac rado oblačio slavonsku narodnu nošnju i nastupao, pa se tako sada lijepo svega toga prisjetiti. Slavonija je najljepši dio Lijepe Naše i siguran sam da će danas svatko od nas pronaći sebe u ovim stihovima, pjesmama i zvuku tamburice jer od malih nogu moramo čuvati naše običaje i pokazati koliko volimo svoju Slavoniju. Hvala orahovačkoj osnovnoj školi na ovoj ideji i sjajno pripremljenoj priredbi i nadam se kako će ovaj događaj postati tradicija u sklopu Dana grada ili možda Orahovačkog proljeća – rekao je Rister koji je nakon završetka priredbe u društvu ravnateljice obišao sve radionice s temom Slavonije po cijeloj školi.

Radionica je bilo doista raznolikih, od priče o Orahovici, prezentacije slavonskih dječjih plesova, prezentacije svetišta Gospe Voćinske, prikaza starih slavonskih radova i običaja do vesele radionice o nastanku zaštićenog slavonskog bećarca. Možda najljepši dio cijele priče bio je kada su članovi kulturno-umjetničkih društava pjevali slavonske pjesme uz ritam pljeska dječjih ruku.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content