Policija upozorava na novu prijevaru: Predstavljaju se kao djelatnici banaka, niz građana već nasjeo

Ravnateljstvo policije upozorilo je u utorak na novi oblik računalne prijevare kod online plaćanja u kojima se traži ažuriranje aplikacija za internetsko bankarstvo što vode na lažne web stranice banaka.

Policija je upozorila na prijevaru nakon što je zaprimila više prijava računalnih prijevara na štetu građana, a u posljednje vrijeme i tvrtki u kojima počinitelji šalju laže phishing poruke elektroničkom poštom u ime hrvatskih banaka, piše Poslovni.hr.

U policiji navode da se na lažnim stranicama, koje su vjerna kopija legalnih stranica banaka, traži unos podataka o email adresi i broju telefona za kontakt s bankom.

Nakon što se unesu kontakt podaci nepoznati počinitelji zovu klijente predstavljajući se kao djelatnici banaka te traže da na novoj poveznici unesu podatke o plaćanju i autorizacijske ključeve koje potom koriste za pristup njihovim računima i prebacivanje novca na račune počinitelja u stranim zemljama.

Policija moli građana i tvrtke da ukoliko zaprime takve pozive u banci provjere radi li se o lažnoj poruci te da ne otvaraju poveznice u porukama elektroničke pošte niti unose podatke o plaćanju prije provjere sa svojom matičnom bankom.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content