Policija upozorila: Pojavile su se krivotvorene novčanice od 50 eura, ovako ćete ih prepoznati

Policijska uprava koprivničko-križevačka objavila je upozorenje građanima o pojavi lažnih novčanica. Naime, početkom svibnja u trgovini u Koprivnici, 36-godišnjakinja je pokušala u trgovini “podvaliti” dvije lažne novčanice od 50 eura. 

– Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičene je oduzeto 13 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, dok je od 21-godišnjaka oduzeto 73 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu – objavila je PU koprivničko-križevačka.

Nije ovo prvi put da su se pojavile lažne novčanice pa je stoga važno znati razlikovati krivotvoreni novac od pravog. O tome je pisala i Hrvatska narodna banka (HNB).

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja, objašnjava HNB.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

Pogledaj

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

Nakreni

Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama.

Provjeri

Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična. Ako ste i nakon toga u nedoumici, možete za pomoć zamoliti zaposlenika banke ili financijske institucije ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

(www.icv.hr, poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content