Policijski službenici PU virovitičko-podravske organizirali Dan otvorenih vrata u Slatini i predstavili kampanju ”Postani policajac/policajka”

Načelnik Krunoslav Sertić i policijski službenici Policijske postaje Slatina, u suradnji s voditeljem Odjela osiguranja Kaznionice Požega Tomicom Margeta te policijskim službenicima PU virovitičko-podravske i Interventne jedinice policije, srednjoškolcima slatinskih srednjih škola Marka Marulića i IOŠ Slatina danas (utorak) su u Slatini prezentirali svoju opremu i svoj rad.

Specijalizirani pas za pronalazak droge Stela, uz svog vodiča, pokazao je učenicima i ostalim interesentima što zna i može. Pokazne vježbe interventnih policajaca kako pravilno koristiti policijsku opremu, potaknuli su mlade da se zadrže nešto duže na njihovom info-punktu te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Uz opremu, bila su izložena i vozila, od tzv. ”marice” do motora.

Učenici su mogli saznati i više o radu kriminalističke policije, kao što je otkrivanje otisaka, a iznimno ih je interesirala policijska ”marica” u koju su spremno ušli. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu zainteresiranima je pokazao i objasnio s čime radi te s čime se susreće na svom poslu. Ništa manje zanimanja nije izazvao ni policijski presretač, kao i tehničko vozilo za uviđaje.

Bila je ovo prilika da podsjete kako Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja “Postani policajac/policajka”. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”. Sve koji završe bilo koji od ova dva oblika školovanja čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Ministarstvo pravosuđa također je raspisalo i natječaj za pravosudnog policajca “Postani pravosudni policajac/policajka”, čije školovanje se također provodi u srednjoj Policijskoj školi ”Josip Jović”.

– U programima školovanja, polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknadu za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao, a imaju mogućnost napredovanja i nastavka školovanja – objasnila je policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić te dodala kako su stipendije za polaznike u prošloj godini iznosile 1000 kuna.

– Nakon završena dva razreda srednje škole postoji mogućnost za sve zainteresirane učenike da nastave školovanje u srednjoj policijskoj školi za smjer pravosudni policajac. Pravosudni policajac je jedno časno zanimanje, a nakon završetka školovanja čeka ih osiguran posao u državnoj službi, kao i mogućnost daljnjeg napredovanja – rekao je voditelj Odjela osiguranja Kaznionice Požega Tomica Margeta.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content