Prvi puta larvicidno tretiranje poplavnih područja Drave i Dunava: Iz tih dijelova u osječka naselja dolazi čak 95 posto komaraca

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić izvijestila je na današnjoj (utorak) konferenciji za novinare kako su Gradu Osijeku izdane 43 preporuke od kojih je 38 za adulticidno tretiranje i ukupno pet preporuka za larvicidno tretiranje.

-Grad Osijek je ispoštovao sve preporuke. Sustavno rješavanje problema komaraca neće biti moguće ukoliko se područje posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopačkog rita ne bude tretiralo biološkim larvididnim sredstvima. Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti dozvolu za takvu vrstu tretiranja, a u tu svrhu smo izradili stručni elaborat – rekla je Turić.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina, Grad Osijek je odradio 43 tretmana na temelju izdanih preporuka.

-Svi tretmani su odrađeni na vrijeme jer je za učinkovitu borbu protiv komaraca iznimno važan pravi trenutak djelovanja. Naime, mnogi misle da se tretiranje komaraca treba vršiti u siječnju i veljači, što naprosto nije moguće i nema nikakvog temelja u struci. Dodatno, izvođač radova, tvrtka iz Osijeka, prvi puta od 2009. godine leti iznad urbanog područja grada Osijeka, s obzirom da posjeduju novi dvomotorni avion. Također, avionski tretman provodi se hladnim orošavanjem s istim sredstvom kao što se nekad davno provodilo zadimljavanjem. Taj je način učinkovitiji i jedini dozvoljen – rekao je Vulin.

1684832102544332
Foto: Grad Osijek

Također je izvijestio kako se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut o kontroli komaraca na poplavnom području Drave i Dunava s kojeg dolazi čak 95 posto komaraca u osječka naselja.

– Kad jednom uđu u naseljena područja, to je unaprijed izgubljena bitka. Stoga, cilj nam je učinkovitije koristiti proračunska sredstva i u što većoj mjeri spriječiti dolazak komaraca s poplavnih područja u naseljene dijelove – rekao je Vulin.

Dodao je i kako se uskoro očekuje i dogovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja oko larvicidnog tretiranja Parka prirode Kopački rit na način da budu zaštićena prirodna staništa, ali prije svega zdravlje ljudi.

Prvi puta od hrvatske samostalnosti obavljat će se larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju Grad Osijek, uključujući i Park prirode Kopački rit, što će zasigurno, po riječima struke, dati dobre rezultate i smanjiti populaciju komaraca i za naredne godine.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content