Stari grad Đurđevac uskoro u novom ruhu: Uspješno osigurana sredstva za obnovu krovišta

Grad Đurđevac uspješno je osigurao oko 53 tisuća eura za obnovu i sanaciju krovišta utvrde Stari grad u Đurđevcu preko raspisanog natječaja Ministarstva kulture i medija RH.

Projektom se u sklopu konzervatorskih i restauratorskih radova planira obnoviti krovište na utvrdi Stari grad koje je izgrađeno 80-tih godina te je potrebna cjelovita obnova.

– Preko projekta Ministarstva osigurali smo dio potrebnih sredstava za ovaj projekt, a veliki udio prijavljen je unutar projekta uređenja utvrde. Ukupna vrijednost projekta je oko 133 tis. eura. Grad konstantno radi na pripremi projekta, a istovremeno se radi i na prijavi manjih projekata. Tako segmentirano tokom godina uređujemo našu utvrdu – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Do sada je Grad Đurđevac u suradnji s Muzejom Grada Đurđevca i Turističkom zajednicom Grada Đurđevca uspješno realizirao projekt postave vanjske rasvjete na Starom gradu, uređen je atrij i veža, otvoren je Restoran i pivnica Stari grad, uređena je srednjovjekovna soba Sv. Jurja, otvoren je Interpretacijski centar Picokijade, uvedena je proširena stvarnost u utvrdu te je izgrađen mini ZOO koji je dom brojnim životinjama. U tijeku je i provedba projekta Zelene tranzicije utvrde u sklopu kojeg će se urediti okoliš utvrde te će se izgraditi dva jezera.

– Potrebno je stalno ulagati i renovirati utvrdu te ju obogaćivati dodatnim turističkim i kulturnim sadržajima kako bi i dalje ostvarivali veliku posjećenost. Plan je da se radovi na krovištu završe do kraja ove godine, a u narednom razdoblju cilj nam je osigurati sredstva za obnovu fasade na utvrdi kako bi naš Stari grad u cijelosti dobio obnovljeno ruho – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

(djurdjevac.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content