Tradicionalnom biciklijadom započelo obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u Virovitičko-podravskoj županiji

U Virovitičko-podravskoj županiji već se dulji niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije uz podršku Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti VPŽ.

Tako se i ove godine Svjetski dan nepušenja u VPŽ ponovno obilježava javnozdravstvenom akcijom pod nazivom “Udahni život zdravim plućima”.

Obilježavanje je započelo danas (nedjelja) već tradicionalnom biciklijadom u organizaciji Kluba za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice. Članovi kluba, tijekom biciklijade, građanima su dijelili letke o prednostima nepušenja, štetnosti pušenja i mogućnostima uključivanja u škole nepušenja.

Biciklijada je u jutarnjim satima započela ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, a vozila se ruta Virovitica – Špišić Bukovica – Vukosavljevica – Pitomača – Križnica – Virovitica.

-I ove godine biciklijadu smo organizirali u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, s kojim imamo odličnu suradnju već dugi niz godina na raznim projektima promocije zdravlja i prevencije bolesti. S njima u suradnji nastojimo poticati i promovirati zdrav način života, a ovog puta riječ je o bicikliranju koje može biti ujedno i terapijski postupak, jer smatramo da je bicikl jedno od najučinkovitijih sredstava za postizanje zdravlja – rekli su nam iz virovitičkog KEKS-a.

U drugom dijelu ove javnozdravstvene akcije, na sam Svjetski dan nepušenja u srijedu, 31. svibnja u Orahovici, u Ulici kralja Zvonimira, od 10 do 12 sati bit će postavljen štand na kojemu će predstavnici Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima objašnjavati rizike pušenja i prednosti nepušenja za zdravlje, posebnim uređajem mjeriti rizik od pušenja (razinu ugljikovog monoksida u izdahu), a tom će im prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni i informativni leci o štetnosti pušenja i prednostima nepušenja te o mogućnosti uključivanja u škole nepušenja. Pozivaju se građani da posjete štand Zavoda za javno zdravstvo i informiraju se o zdravlju.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i zdravim aktivnostima te potaknuti pušače na prestanak pušenja, pa su svi pozvani da daju doprinos ovome cilju i tako osvijeste važnost skrbi o vlastitom zdravlju.

(www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content