U našičkom Perivoju Pejačević otvorena prva Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi u kontinentalnoj Hrvatskoj

Danas (srijeda) je u Perivoju Pejačević u Našicama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Našice otvorena prva Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Otvorenju su uz vodstvo GDCK-a na čelu s Igorom Feldijem nazočili i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalena Vidaković-Gelenčir, direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković, bivši ravnatelj CK Našice Mirko Gašić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće županijske bolnice Našice Zvjezdana Gvozdanović i brojni volonteri.

Mirko Gašić je godinama radio u GDCK Našice i svojim radom utro put današnjim generacijama te je ovo bila prilika za zahvalu njemu i svim darivateljima. Upravo stoga njemu je i pripadala čast otvoriti Aleju.

Igor Feldi, ravnatelj GDCK Našice, rekao je kako je Aleja zahvala svim darivateljima za njihovu nesebičnost i darovanu krv.

– Svakako je ova Aleja poticaj i zahvala dobrovoljnim darivateljima krvi za sve ono što su dali u dobrovoljnom davalaštvu krvi, za našu zajednicu, grad Našice i naše okolne općine. Nadamo se da će i dalje biti poticaj budućim darivateljima krvi. Izuzetno nam je drago da se na našem području njeguje dobrovoljno davalaštvo i zahvaljujemo svim dobrovoljnim darivateljima krvi za sve ono što su učinili, pogotovo za vrijeme rata, ali i ovih kriza koje su nas snašle. Ova Aleja je mala zahvala za sve što čine – rekao je Feldi.

Bivši dugogodišnji član GDCK Našice Mirko Gašić napomenuo je kako je 30 i više godina radio u području davalaštva i u tom razdoblju krv darovao više od 150 puta.

– Godinama sam davao krv bez obzira kome je ona potrebna. Danas Našice spadaju među pet najboljih društava po davalaštvu krvi i to je velika stvar – rekao je Gašić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je istaknuo kako su ovo povijesni trenuci za GDCK Našice i dobrovoljno davalaštvo krvi.

– U budućnosti očekujemo ovdje sportsko-rekreacijski centar. Bit će to  “sportsko srce” grada u kojemu će boraviti mladi i razvijati se u sportskom duhu. Ovo je važan trenutak za Crveni križ u Našicama koji njeguje dugogodišnju tradiciju. Prilika je ovo da se prisjetimo naše najpoznatije sugrađanke Dore Pejačević čiju 100. obljetnicu smrti obilježavamo. Ona je, osim što se bavila glazbom i promovirala naš grad u glazbenom i kulturnom svijetu, bila i velika humanitarka i djelatnica Crvenog križa, kada je Crveni križ na svjetskoj razini bio u začecima, te je ovo velika simbolika za grad Našice – rekao je Kašuba i zahvalio darivateljima što su svojom požrtvovnošću Našice svrstali u top pet gradova u Hrvatskoj po darivanju krvi. 

Ravnatelj HCK Osječko-baranjske županije Goran Latković pozdravio je inicijativu imenovanja Aleje dobrovoljnih darivatelja krvi. 

– Poruka koju šalje grad Našice vezano za kontinuitet humanosti koji se ovdje proteže, od obitelji Pejačević, naše najpoznatije kompozitorice Dore čiju stotu godinu smrti obilježavamo i koja je zaštitni znak i Našica i Crvenog križa s obzirom na njezin volonterski doprinos, jest humanost ispred svega. Našice su protkane u svim sektorima od kulturnih, sportskih, lokalne samouprave do udruga, to je grad koji se sve više razvija i stoga nam je iznimno drago da i Crveni križ može tome pridonijeti, a posebno što razvijamo i preventivne i razne druge programe koji nisu namijenjeni pomoći najugroženijima. Cilj nam je da podignemo standard kako bi bilo što manje potrebe za tim i učinili naše društvo ljepšim mjestom za život – izjavio je Latković.

Iz parka su se okupljeni potom preselili na trg gdje Crveni križ Našice obilježava Tjedan Crvenog križa raznim radionicama i akcijama. 

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content