U SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača održan sajam “Dan struke, dan odluke”: Srednjoškolci kroz radionice saznali sve što ih zanima o pojedinom smjeru

Danas (utorak) je u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači održan sajam strukovnih zanimanja u području poljoprivrede i prehrane pod nazivom “Dan struke, dan odluke”.

Na početku otvorenja sajma pod sloganom “Neka tvoje ideje padnu na plodno tlo”, prisutnima se obratio ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Marko Marić koji je istaknuo kako je želja svi potaknuti mlade na upis strukovnih zanimanja koja su izrazito potrebna.

– Želja mi je da promoviramo naša strukovna zanimanja u poljoprivredi i prehrani. I sami znamo da je u gospodarstvu manjak kvalitetnog strukovnog kadra i ovim sajmom želimo potaknuti mlađe generacije da se pokušaju pronaći u pojedinom zanimanju i da upišu željenu zanimanja. Obilježavajući ove godine 20 godina postojanja škole, škola je od početka napredovala i dalje konstantno napreduje, prati trendove, uvodimo nešto novo.
Kroz ovaj sajam, ali i Dane otvorenih vrata, nadamo se da ćemo učenike potaknuti na razmišljanje o mogućem upisu, te im pobliže pokazati koje su njihove mogućnosti i što sve strukovna zanimanja njima pružaju, a nadamo se da ćemo u tome i uspjeti te da će se netko od njih i u nekom od tih zanimanja i prepoznati i upisati srednju strukovnu školu– rekao je ravnatelj Marić te svima poželio dobrodošlicu.

IMG_1353-CustomU ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, te kao pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, prisutnima se obratila i Martina Bunić.

– Ako uzmemo u obzir od voditeljske palice, predstavnika, nositelja i partnera, pa do susjednih županija koje su ovdje prisutne, zaključila sam da je ovdje gotovo polovica Republike Hrvatske, odnosno predstavnici i učenici iz županija iz gotovo polovica županije Republike Hrvatske. Vjerujem da su se svi osjećali ugodno u Virovitičko-podravskoj županiji i našoj srednjoj školi u Pitomači, školi koja zajedno s ostalim strukovnim školama na području naše županije ima brojna iskustva u provedbi projekata, u stvaranju kvalitetnih kadrova za tržište rada neophodnima i potrebnima u današnje vrijeme. Nadam se da će učenici prepoznati kvalitetu strukovnog obrazovanja i odlučiti se upisati u neko strukovno zanimanje– rekla je Bunić te proglasila sajam otvorenim.

Ovaj sajam bio je izvrsna prilika budućim srednjoškolcima iz Virovitičko-podravske županije, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije da saznaju sve o strukovnim zanimanjima u području poljoprivrede i prehrane koja se mogu upisati u srednjoj školi.

IMG_1345-CustomIsto tako, učenici iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Prirodoslovne škole Karlovac, kroz radionice su pokazali sve o strukovnim zanimanjima. Na sajmu je bilo organizirano i natjecanje u kvizu znanja, te u pripremi hladnog predjela i sljubljivanju vina s hladnim predjelom, a najbolji su dobitnici vrijednih nagrada.

Sajam je dio EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Prirodoslovna škola Karlovac, Ekonomska škola Požega i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content