Učinkovita borba s letećim krvopijama: Nakon provedih tretmana, brojnost komaraca u Nemetinu pala s gotovo 20 tisuća na 541

Obzirom na visoke brojnosti komaraca, utvrdene monitoringom, izdane su preporuke za adulticidne tretmane sa zemlje i iz zraka. Tijekom 24 sata tretmani su provedeni na cijelom području grada Osijeka.

-Dana 22. svibnja u večernjim satima tretmani iz zraka su se provodili na području Podravlja, Tvrdavice, Josipovca, Višnjevca i sjevernog dijela grada. U jutarnjim satima23. svibnja tretmani su se provodili u južnom dijelu grada, a istog dana u večernjim satima tretmani su se provodili u Cvjetnom naselju, Briješću, Brijestu, Tenji i Sarvašu. Usporedno s tretmanima iz zraka provodili su se tretmani sa zemlje na istim područjima. Učinkovitost tretmana provjeravana je izlaganjem kaveza sa živim komarcima za vrijeme tretmana, učinkovitost se kretala od 60 do 95 posto. Slabija učinkovitost bila je u šumskim dijelovima.

Nakon tretmana postavljene su CDC- klopke na područjima tretmana, a učinkovitost je bila od 59 do 98 posto. Najbolja učinkovitost je postignuta na postaji Nemetin, gdje je brojnost komaraca pala s 19304 na 541 komarca tijekom 12 sati – izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content