Udruga Vretenac Slatina raznim aktivnostima obilježila Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama donesena je na sjednici Hrvatskog sabora 2017. godine, a obilježava se svake godine 16. svibnja.

Ovaj dan obilježava se s ciljem senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni ravnopravni članovi zajednice društva u kojem žive. Udruga Vretenac Slatina tim povodom i ove godine pripremila je brojne aktivnosti kojima je obilježila ovaj dan.

Prvotno su održani 1. inkluzivni sportski susreti 9. svibnja u sklopu projekta Pokreni promjenu II, na školskom igralištu Osnovne škole Eugena Kumičića pod vodstvom učiteljice Tomislave Medvedović i učitelja Borivoja Kocića, te edukacijskih rehabilitatorica Patricije Karaman, Ivane Sabolić i Anje Majdenić. Cilj ovih susreta bio je promicanje inkluzivnog društva i poticanje suradnje i prijateljstva između svih učenika bez obzira na njihove razlike. Osim toga, sportski susreti ove vrste mogu smanjiti stigmatizaciju i diskriminaciju učenika s teškoćama u razvoju te poboljšati svijest i razumijevanje drugih učenika o njihovim potrebama i izazovima.

Potom su ”Vretenci”, na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama 16. svibnja, sudjelovali na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina pod nazivom ”Prava osoba s invaliditetom” koju je održala ravnateljica knjižnice Neda Mađarac, a na istoj su se pridružile i slatinske patronažne sestre. U sklopu ove aktivnosti bavili su se pitanjem prava za osobe s invaliditetom, a radionica se sastojala od pisanja i razgovora o ljudskim pravima.

Kako bi ostali aktivni i razmišljali o zdravlju, pod vodstvom licencirane Relax kids trenerice Melite Schmitz, sudjelovali su na radionici ”JUST RELAX!”. Relax kids radionica prilagođena je osobama s teškoćama u razvoju i odvija u sedam koraka, ”Pokreni se- Igraj se-Istegni se-Osjeti-Diši-Vjeruj-Opusti se”. Kroz radionicu sudionici su pomoću fizičkih vježbi aktivirali i zagrijali tijelo, kroz timske igre učili su surađivati i poštovati druge osobe, ali i zauzeti se za sebe. Tijekom treninga posebna pažnja posvetila se koraku istezanja i masiranja tijela u kojoj su se sudionici opuštali i smirivali tijelo i duh, i na taj se način pripremili za opuštanje koje se odvilo na kraju treninga.

Ono najbolje i najslađe ostavili su za kraj. U petak, 19. svibnja, održali su aktivnost ”Večer s volonterima” u sklopu aktivnosti Hrvatska volontira. Prva aktivnost bila je priprema sladolednih kupova, svi su se ”Vretenci” angažirali u odabiru raznih okusa sladoleda, voća i preljeva kako bi izrazili svoju kreativnost i stvorili jedinstvene sladoledne kupove. Nakon što su svi bili zadovoljni svojim sladolednim kreacijama, vrijeme je došlo za drugi dio večeri, karaoke. Parovi su se formirali između članova udruge i volontera, te su se jedan po jedan usudili stati pred mikrofon i zapjevati omiljene pjesme. Bez obzira na to je li netko bio izvrstan pjevač ili samo uživao u trenutku, svi su se osjećali prihvaćeno i podržano. Ova aktivnost omogućila je svima da se izraze na svoj način, bez osuđivanja ili pritiska.

”Vretenci” i volonteri ovim druženjem zapisali su još jedan poseban zajednički trenutak u kojem su mogli biti autentični, dijeliti smijeh i ostvariti vrijedne veze. Ovakve aktivnosti ne samo da pružaju radost i zabavu, već promiču inkluziju i prihvaćanje u društvu.

(www.icv.hr, adf; UOSIT Vretenac Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content