Za dječji osmijeh: Udomiteljske obitelji proslavile svoj dan u druženju, igrama i razmjeni iskustava

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, područnih ureda Vinkovci, Virovitica i Slatina, uz sudjelovanje Obiteljskog centra u Virovitici i pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike danas (srijeda) je u Virovitici na šetnici održana manifestacija “Za dječji osmijeh”, u povodu Nacionalnog dana udomiteljstva, koji se u Hrvatskoj ove godine obilježava po prvi put.

Manifestacija je održana u okviru projekta “Učini prvu stvar za dječji osmijeh:podrška udomiteljskim obiteljima (faza II). Udomitelji, socijalni i drugi stručni radnici, psiholozi i djeca proveli su vrijeme u igrama, druženju i razmjeni iskustava i tako proslavili svoj dan, sa željom da važnost i ljepotu udomiteljstva približe i građanima.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Virovitica Marija Bajan Prokl objasnila je kako na manifestaciji sudjeluju djeca iz udomiteljskih obitelji i sami udomitelji, koji su osim sigurnog krova nad glavom djeci osigurali svjetliju budućnost i otvorili im svoja srca.

20230531 181648

SVJESNI DJECE KOJA TREBAJU POMOĆ I LJUBAV 

-Cilj svih ovih akcija je pozvati građane da ozbiljno razmisle i da nam se priključe, da postanu udomitelji. Ovim putem zahvaljujemo svim udomiteljima na njihovom uloženom trudu, znanju i htijenju da rade ovaj posao. Došli smo do toga, na što sam kao socijalna radnica izuzetno ponosna, da u Hrvatskoj danas otvoreno govorimo o udomiteljstvu, da postajemo sve više svjesni kako oko nas žive djeca kojima zaista treba podrška, pomoć, osnaživanje, toplina i jedan dom koji nažalost nisu uspjeli ostvariti u svojoj biološkoj obitelji, no koji mogu ostvariti kod udomitelja – rekla je M. Bajan Prokl.

Pozvala je sve zainteresirane da se obrate Područnim uredima, u kojima, kaže, mogu dobiti sve potrebne informacije; kako postati udomiteljem, koja je njihova uloga pritom i što njihovo bavljenje ovim “poslom” zapravo znači za jedno dijete.   

A znači puno – pokazuju udomitelji koji su na druženje doveli mališane koje život nije mazio, no koji su u udomiteljskim obiteljima dobili novu šansu; priliku za sreću i stabilnost.

20230531 172617

Bila je ovo i važna prilika da i sami udomitelji razmijene svoja iskustva, a koja često uključuju ista pitanja, nedoumice, pa i strahove, kaže Sanja Crnjak, psihologinja u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

RAZMJENA ISKUSTAVA 

-Susreti poput ovog udomiteljima otkriju kako se mnogi nose sa zajedničkim problemima, bilo da je riječ o odnosu sa biološkim roditeljima djece koja su kod njih smještena, bilo da je riječ o podršci i ostvarivanju nekih prava iz sustava ili je samo riječ o normalizaciji iskustva udomiteljstva.

Pomažu i radionice poput nedavno održanih u okviru projekta, pod nazivom ‘Program pozitivnog roditeljstva’,  a koje su bile namijenjene upravo udomiteljskim obiteljima i aktualnim pitanjima s kojima se nose – ističe S. Crnjak.

Ivan Ćaleta, socijalni radnik u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek ističe kako je udomiteljstvo plemenit poziv te da on ne prestaje kada udomljeno dijete navrši 18 godina. Tko svoje srce otvori djetetu, ostavit će ga otvorenog i za mladu osobu pred kojom je cijeli   život i sve važne odluke koje tek treba donijeti.    

20230531 171857

-Iskustvo pokazuje kako će udomiteljske obitelji, u kojoj će dijete provesti puno godina, dijete prihvatiti kao svoje. Podržavat će ga i pomagati sve dok sami ne stanu na noge i ne pronađu neki svoj put u životu, neovisno koliko to trajalo. U toj ulozi udomitelji imaju podršku sustava, Zavoda za socijalni rad, prolaze edukacije, koje im pomažu kako bi se lakše snašli u toj važnoj ulozi. U našem Centru pomažemo im putem edukacija i radionica, kao i kroz mobilan tim koji odlazi na teren i omogućava im psihosocijalnu podršku – objašnjava I. Ćaleta.

Djecu i mlade danas su razveselili i članovi DVD-a Voćin, maskota, dabar Virko, igrali su igre, “pretvarali” se u maskirane junake i plesali. Jedan od udomitelja zaključio je manifestaciju riječima: “kad vidim moje dijete da se smije, znam da svaki trud ima smisla”. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content