Aktualac na virovitičkom Gradskom vijeću u znaku zaprašivanja komaraca, brze ceste i POS stanova

Virovitički vijećnici danas (utorak) održali su 18. sjednicu na kojoj je usvojen niz odluka vezanih uz godišnja izvješća o radu gradskih tvrtki, kao i rebalans proračuna. Izmjenama i dopunama, Proračun Grada Virovitice povećan je za 2,9 milijuna eura te sada iznosi 24,9 milijuna eura. Najveći dio povećanja se odnosi na dospjela sredstva za EU projekte.

Dnevni red možete pogledati OVDJE

Na aktualnom satu bilo je riječi o brojnim temama, među kojima o početku radova na uklanjanju stabala u Palmotićevoj ulici u Virovitici, financiranju radnih materijala osnovnoškolcima

Vijećnike je zanimalo zašto se za zaprašivanje komaraca, koje je izvršeno 20. lipnja, odabrao vodotok Ođenice i zelene površine grada, a ne i ostali dijelovi grada i prigradska naselja.

Pročelnik za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo rekao je kako je odluku o lokacijama dezinsekcije donijela struka. 

– Zavod za javno zdravstvo “Sv. Rok” odradio je mjerenja brojnosti komaraca na različitim područjima grada i prigradskih naselja. Ta mjerenja su pokazala kako je brojnost komaraca puno veća na području uz Ođenicu i veliki park, u odnosu na ostale dijelove i prigradska naselja. Tako se odlučilo da se metodom toplog zaprašivanja prođe taj dio grada. Sredstvo koje se pritom koristilo je odobreno od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Novo ispitivanje brojnosti komaraca je najavljeno između 28. i 30. lipnja pa ćemo onda vidjeti koliko je sve bilo djelotvorno – rekao je Sabo te dodao kako će navedeno izvješće o brojnosti komaraca potom usmjeriti daljnje korake i eventualna nova tretiranja.

20230627 165032

Postavljeno je i pitanje o prometovanju u gradu kada se intenziviraju radovi na brzoj cesti.

Gradonačelnik Ivica Kirin je rekao kako je vidljivo da su radovi, nakon dugotrajnih kiša, započeli te da očekuju njihovo pojačavanje u nadolazećim mjesecima. 

– Sada se trenutno radi prometna studija koja treba biti dostavljena ovih dana i potvrđena od strane policije i prometnih stručnjaka. Kroz nekoliko mjeseci će sigurno biti zatvoren promet kroz Strossmayerovu ulicu. Svi koji će ići od pravca Pitomače prema Virovitici morat će ići na ulaz Jug prema ribnjacima ili na ulaz Sjever kod šećerane, tako će biti i prilikom izlaska iz grada. Strossmayerova će tako biti slijepa ulica dok se ne napravi prednja cesta koja bi trebala prihvatiti sav taj promet i preusmjeriti ga na postojeću cestu i na D2 – rekao je Kirin i pozvao građane na strpljenje. 

20230627_164247a

Još jednom je povučena tema virovitičkih bazena za koje je gradonačelnik Kirin rekao kako čekaju rezultate natječaja te kako ne može utjecati na kašnjenje odluka. Istaknuo je kako je i njegova želja imati bazen, te kako je rušenje staroga bio uvjet konzervatora za obnovu parka i dvorca, no sam projekt zahtjeva znatna financijska sredstva koja Grad nema i ovisi o sufinanciranju iz EU fondova. Naglasio je kako je bazen luksuz i da će se, kada bude gotov, morati financirati njegovo održavanje, bilo kroz komunalnu naknadu ili kroz porez. 

S obzirom na najavljeno ukidanje prireza, vijećnike je zanimalo hoće li ukidanje tog prihoda ugroziti pojedine gradske projekte. Pročelnik za financije i gospodarstvo Antonio Dražić rekao je kako je Grad prošle godine od prireza porezu na dohodak ostvario 4,7 milijuna kuna te kako trenutno rade analize i pripremu za izradu proračuna za sljedeću godinu u sklopu koje će vidjeti što će se od projekata moći isfinancirati.  

20230627 173736

Pročelnici Ureda gradonačelnika Đurđi Aragović postavljeno je pitanje o zaprimljenim prijavama na natječaj za kupnju POS-ovih stanova na području Grada. Pročelnica Aragović je istaknula kako se boji da natječaj neće biti uspješan jer se od 66 zainteresiranih koji su se javili na inicijalnu anketu, samo 13 javilo na natječaj. 

20230627_173813a

– Mislim da problem leži u kreditnoj sposobnosti, jer prijava na natječaj zahtjeva potvrdu od banke o kreditnoj sposobnosti. Ukupno smo do sada zaprimili 25 prijava, od toga procjenjujemo da šest, nažalost, nema dovoljnu kreditnu sposobnost za kupnju stana. Unatoč tome što smo se svega odrekli kako bi cijena kvadrata bila što povoljnija, zainteresirani mladi nisu kreditno sposobni – rekla je Aragović i dodala kako će se, ako se ne skupi dovoljan broj prijava, cijela priča morati pauzirati za neko drugo vrijeme. 

(www.icv.hr, mp; foto: M. Paradinović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content