Cvjetnim korzom sa stotinama sudionika i tradicionalnom smotrom folklora zaključeno 55. Orahovačko proljeće

Tradicionalnim Cvjetnim korzom od kojeg je povijest Orahovačkog proljeća i krenula, te međunarodnom smotrom folklora, zaključeno je 55. Orahovačko proljeće, jedna od najvećih manifestacija u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija bila je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstava turizma i sporta te poljoprivrede, te pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Slatinske banke.

Cvjetnom korzu nazočili su izaslanik premijera Andreja Plenkovića, župan VPŽ Igor Andrović, saborska zastupnica Vesna Bedeković, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i institucija te domaćin, gradonačelnik Saša Rister koji se prvi i obratio nazočnima.

-Evo kada smo ušli u posljednji dan naše najdugovječnije manifestacije, moram se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji 55. Orahovačkog proljeća i posebno hvala svima koji su došli i dali si truda u Cvjetnom korzu, a tu uz djecu ponajviše mislim na roditelje, učiteljice i učitelje u školi. Hvala svima koji su nas posjetili kroz proteklih tjedan dana i uživali s nama, a mi se već okrećemo 56. Orahovačkom proljeću – rekao je Rister.

IMG_1672

Saborska zastupnica Vesna Bedeković pozdravila je nazočne u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

-Drage moje Orahovčanke i Orahovčani, vi doista imate najljepše proljeće i najljepšu cvjetnu povorku u Hrvatskoj i najbolju smotru folklora u ovom dijelu Slavonije. Hvala svim sudionicima Cvjetnog korza, hvala svima vama koji ste došli i bili uz 55. Orahovačko proljeće, kao i svim pokroviteljima i donatorima i veliko hvala organizatorima jer ova je manifestacija ponos svih nas u Virovitičko-podravskoj županiji – rekla je Bedeković.

IMG_1673

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, župan Igor Andrović, naglasio je kako Orahovačko proljeće ima velik značaj ne samo za Orahovicu, nego i Virovitičko-podravsku županiju.

-Od srca hvala svima vama koji čuvate ovu jednu lijepu tradiciju i prenosite ju s koljena na koljeno. Prekrasno je danas vidjeti ovoliko djece koja će danas-sutra sve prenijeti na svoju djecu. Orahovačko proljeće ima neprocjenjiv značaj kako za Orahovicu, tako i za županiju, jer ovo je jedna od najposjećenijih manifestacija u cijeloj Slavoniji, što dodatno podiže turizam. Mnogi su baš kroz Orahovačko proljeće upoznali ljepote i Orahovice i Virovitičko-podravske županije, a ovdje se to vraća onako kako samo Slavonija može – pjesmom, osmijehom i tamburicom. Hvala vam od srca svima – rekao je Andrović.

IMG_1674

Potom je gradonačelnik Saša Rister dao znak da povorka krene, a u trak su biciklisti i biciklistice iz orahovačke osnovne škole u zrak pustili balone.

U Cvjetnom korzu bile su stotine dječice obučene u cvijeće, bubamare, leptire, pčele, jagodice, razigrane livade iz osnovnih škola iz Orahovice, Mikleuša, Velikog Rastovca, Čađavice i Zdenaca te Dječjeg vrtića “Palčić” Orahovica. Nakon mališana, središtem grada prošetali su uz pjesmu i članovi KUD-ova te potom i konjske zaprege konjogojaca s područja grada i okolice.

IMG_1675

Nakon cvjetne povorke u središnjem gradskom parku održana je tradicionalna međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo 13 društava i to iz Paklareva i Viteza (BIH), Harkanya (Mađarska), Zagreba, Viljeva, Starog Petrovog Sela, Čačinaca, Darde, Virovitice i Orahovice, a kao uvod u smotru nastupili su puhački orkestri ZET Zagreb i DVD Orahovica te Mažoretkinje “Dora” iz Našica.

Smotrom folklora spušten je zastor na 55. Orahovačko proljeće, a najavljeno je 56. kao još veće, sadržajnije, brojnije i ljepše. Donosimo djelić atmosfere, zavirite u fotogaleriju…

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content