I ovogodišnje sopjansko “Lilanje na Ivanje” okupilo velik broj lilaša i gostiju

Svake godine, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini, odnosno “Ivanje”. Ove godine, zbog jakog vjetra u petak, “Lilanje na Ivanje” održano je u nedjelju, 25. lipnja.

Velik broj posjetitelja pristiglih s područja općine Sopje, susjednih općina i grada Slatine okupio se u predvečernjim satima na platou iza zgrade Općine kako bi pogledao, ali i sudjelovao u lilanju.

“Lilanje na Ivanje” je višestoljetni običaj koji se u Sopju održava na jedinstven način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaji opstali su, a “Ivanje” je Sopjanima posebno u srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već dugi niz godina sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima “Ivanje” prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje.

IMG_5582

Lilanje je službeno otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš čestitavši imendan svim Ivanama i Ivanima, te onima koji nose izvedenice tog imena.

– Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap – objasnio je lilanje načelnik Androš.

Ove godine zalilalo je oko 30 lilaša svih uzrasta, a među njima i načelnik Androš. Svim lilašima uručene su medalje. Osim lilanja, malo iskusniji lilaši zavrtili su zapaljenu čeličnu vunu u, za to posebno napravljenim spravicama, što je osobito izazvalo pažnju svih gostiju.

Uz lilanje održan je i kulturno-zabavni program uz Tamburaški sastav Vatrigo. Ovogodišnje “Lilanje na Ivanje” održano je pod pokroviteljstvom Općine Sopje.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content