Izložbom slika i predstavama u Kazalištu Virovitica započela četverodnevna manifestacija “Dani češke kulture”

U organizaciji Češke besede VPŽ jučer (četvrtak) je započela četverodnevna manifestacija “Dani češke kulture”.

Prva večer manifestacije započela je izložbom slika članova Češke besede VPŽ koja je postavljena u foajeu Kazališta Virovitica i trajat će svih dana ovog događaja koji objedinjuje bogatstvo češke i hrvatske kulture u jednu cjelinu, što nam je tom prigodom potvrdila u predsjednica ČB VPŽ Jasna Per Kožnjak koja nas je ukratko upoznala sa sudionicima višednevnog programa:

– Naša udruga postoji četiri godine i sada smo dobili šansu da organiziramo ovu manifestaciju koja će trajati od 1. do 4. lipnja i u kojoj će sudjelovati članovi ČB VPŽ, Češke besede iz Treglave, Daruvara, Ivanovog Sela i Šibovca u Bjelovarskoj županiji. Osim njih, ugostili smo i pjevački zbor iz Vyškova, a pridružiti će nam se i prijatelji, vokalni ansambl Contese iz Suhopolja, Tamburaški orkestar HPD Rodoljub, KUD Virovitica i LIK Nikola Trick iz Virovitice- informirala nas je Jasna Per Kožnjak koja nam je rekla i nešto o prvom događaju ove manifestacije:

– Započeli smo izložbom slika rađenih u tehnici akril na platnu koje su uradile naše članice prethodnih dana pod budnim okom organizatorice, slikarice Gordane Čurik, a u sklopu projekta Paint and Wine. Slike su rađene u Dvorcu Janković u Suhopolju, a motivi su detalji s čeških ženskih narodnih nošnji. Vjerujemo da ću naši posjetitelji Dana Češke besede moći uživati u radovima naših članica, a možda ih i motivirati da nam se pridruže- rekla je Jasna Per Kožnjak koja je pri tom pozdravila sve posjetitelje, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, i zahvalila svima onima koji su doprinijeli realizaciji ovog događaja, Savjetu za nacionalne manjine i Savezu čeha u RH, Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici, Gradskom kazalištu Virovitica te svim sudionicima ove manifestacije.

Nakon toga na daskama kazališta odigrane su i dvije predstave. Prva je bila komedija “Crveni tepih” u izvedbi kazališne skupine A je to – Češke besede iz Treglave, koja je tom nagrađenom predstavom otvorila 63. Festival kazališnih amatera Hrvatske održan ove godine u Vodicama. Iako je izvedena na češkom jeziku, radnja predstave smještena u mali krojački salon, zbog svoje živopisnosti i dobre glume bila je vrlo zanimljiva i dopadljiva našoj publici.

Slično je bilo i s predstavom ČB VPŽ u kojoj je glumačka sekcija udruge izvela simpatičnu interaktivnu komediju o zubaru Novaku, njegovim suradnicima i pacijentima.
Obe predstave publika je primila s oduševljenjem i velikim pljeskom zahvalila izvođačima za dobro raspoloženje koje su im poklonili na kraju ovog prvog dana manifestacije Dani češke kulture VPŽ.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content