Premijer Andrej Plenković u Osijeku: Vlada će i dalje pomagati Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, obilježen je Dan Osječko-baranjske županije. Premijer Plenković tom je prigodom obećao da će Vlada i dalje pomagati ne samo toj županiji, nego i cijeloj Slavoniji. Na sjednici je bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Govoreći o brojnim projektima koji se realiziraju na tom području, Plenković je podsjetio da je samo u posljednjih sedam mjeseci otvorena dionica međunarodnog koridora 5C kroz Baranju, a u Osijeku Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, prvi takve vrste u Hrvatskoj, te Gospodarski centar Osječko-baranjske županije.

Na sjednici je istaknuto kako su prihodi županije, kada se radi o reformi financiranja lokalne i područne samouprave, do danas narasli za 100 posto.

– To potvrđuje da smo razumjeli poruku župana i ovdašnjih lokalnih dužnosnika da kroz suradnju s Vladom žele provoditi fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju- dodao je Plenković.

Kasnije, dajući izjavu novinarima, govoreći o poreznoj reformi kazao je da je ova županija u posljednjih pet – šest godina povećala prihode na 22 milijuna kuna, dakle za 100 posto te dodao da će četiri velika grada imati veće prihode.

– Ako su već imali povećanje prihoda, a imat će ih još i više, to znači da će imati veće prihode, veće plaće. Gradovima smo dali divan alat, ljudima smo povećali neto primanja. Sve mjere su ciljane da se ljudima poveća plaća – rekao je premijer i podsjetio da će paket zakona vezanih uz poreznu reformu stupiti na snagu od 1. siječnja.

Premijer Plenković, također je naglasio kako Hrvatska danas ima 1,6 milijuna zaposlenih, a po prvi puta nakon 1982. godine broj nezaposlenih pao je ispod 100.000 ljudi.

– Ostvarili smo sve velike strateške ciljeve, politika ravnomjernog regionalnog razvoja dovela je Hrvatsku sa 61 posto prosjeka razvijenosti EU-a na 73 posto, a gospodarski rast u prvom kvartalu je 2,8 posto- rekao je.

– Takva reputacijska snaga Hrvatske ogromna je šansa u ovome desetljeću- kazao je Plenković, koji vjeruje da će se u tome razdoblju zaustaviti daljnji odlazak ljudi u druge zemlje i negativni demografski trendovi.

– Želim iskazati privrženost Vlade da i dalje pomažemo ne samo ovoj županiji, nego i cijeloj Slavoniji. Ruka partnerstva je tu- poručio je predsjednik Vlade.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je županija uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet, a danas provodi projekte usmjerene na razvoj svih grana gospodarstva i poljoprivrede te jačanje javne infrastrukture.

Istaknuo je kako je od 2017. godine u županiju investirano 1,7 milijardi eura EU-ovih sredstava, a dokaz pozitivnih trendova u gospodarstvu je i najavljena investicija američke tvrtke “Jabil”, koja ovoga mjeseca počinje realizaciju svog proizvodnog pogona u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin.

– Realiziramo strateške projekte velike vrijednosti, kao što su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, sustavi navodnjavanja i novi Gospodarski centar Osječko-baranjske županije – kazao je Anušić i dodao.

-Želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja u obrani Županije i cijele Domovine i na tome im od srca zahvaljujem. Bez njih Hrvatska ne bi bila samostalna i neovisna država, potom i članica EU i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka.Pozitivni i konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar naše županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su značajna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva- rekao je Anušić.

Dodao je da je od velike važnosti je i projekt novog osječkog KBC-a, za čiju je projektnu dokumentaciju Vlada izdvojila 35 milijuna kuna, a do kraja godine trebali bi potpuno riješiti imovinsko-pravne odnose i dobiti građevinsku dozvolu.

Čestitku županu i Osječko-baranjskoj županiji uputila je i saborska zastupnica Nataša Tramišak.

– Prateći nacionalnu razinu i prilike koje omogućava Vlada RH u svim sektorima društva, Osječko-baranjska županija realizirala je niz projekata kojima se svi ponosimo. Osim velikih nacionalnih projekata, iznimno su važni i kapitalni projekti lokalne i regionalne razine kojima se ostvaruju potrebe građana i značajno utječe na razvoj pojedine sredine. U OBŽ posljednjih godina zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova zbog čega možemo zaključiti da Grad Osijek i Osječko- baranjska županija imaju jasan i pozitivan smjer razvoja. Čestitam županu i Osječko-baranjskoj županiji na svemu do sada realiziranom i dajem podršku za nastavak kvalitetnog rada i završetak svih planiranih projekata – rekla je Tramišak.

(vlada.gov.hr, foto: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content