Prouči pa odluči: Izaberi poljoprivredno zanimanje u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači!

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači otvara upise u prvom upisnom roku u srednjoškolske poljoprivredne programe. Strukovni kurikulumi razvijeni su prema suvremenim principima učenja s vježbama i praktičnom nastavom u praktikumima.

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači za školsku godinu 2023. /2024. možete upisati sljedeća poljoprivredna zanimanja:

Agroturistički tehničar – ujedinjuje područje poljoprivrede s područjem tradicionalnog ugostiteljstva i turizma

Agroturistički tehničar zapošljava se u manjim ugostiteljskim objektima koji u djelokrugu svog rada imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane.

Radi na poljoprivrednim poslovima svog gospodarstva, brine o ekološkom pristupu u uzgoju povrća, voća, stoke. Organizira i brine o proizvodnji kvalitetne hrane. Osmišljava prezentacije nacionalnih običaja, kulturne i povijesne baštine pojedinog dijela Hrvatske. Planira, nabavlja i čuva živežne namirnice. Sastavlja jelovnike, organizira pripremu hrane. Surađuje s turističkim zajednicama i ugostiteljskim radnicima.

Uz ekološku poljoprivredu vezan je i eko-turizam i upravo on ima potencijale da postane najperspektivniji oblik turizma u RH i to zato što s jedne stane štiti prirodno i kulturno nasljeđe, a s druge omogućava ostvarenje gospodarske koristi.

Mehaničar poljoprivredne mehanizacije – Održava i popravlja traktore i poljoprivredne strojeve

Tijekom školovanja učenici se osposobljavaju za rukovanje, montažu, održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva i mehanizacije. Upoznaju se i s osnovama strojarstva, elektrotehnike, tehnologije i mehanizacije poljoprivrede, usvajaju osnovna znanja o sklopovima i principima rada motornih vozila, motorima s unutarnjim izgaranjem, dijelovima motora i vozila te tehnologijom poljoprivredne mehanizacije.

Mehaničari poljoprivredne mehanizacije rade na poslovima održavanja i popravaka vozila, strojeva, aparata i uređaja za poljoprivredu, šumarstvo, vrtlarstvo i graditeljstvo. Ovaj posao omogućuje i dinamičan rad u radionici i na terenu gdje se koriste strojevi. Uspješno se može obavljati kroz samostalnu poduzetničku djelatnost.

Pri tome koriste različite aparate uključujući i elektronsku i računalnu opremu. Kad utvrdi kvar, popravlja ga, te opet provjerava radi li uređaj ispravno i je li siguran za uporabu. Mehaničari za poljoprivredne strojeve koji rade u trgovinama, pružaju informacije o strojevima, načinu njihove uporabe i daju savjete za kupnju.

Poljoprivredni gospodarstvenik – Organizira, nadgleda i usklađuje biljnu i stočarsku proizvodnju. Može se baviti proizvodnjom biljnih kultura na oranicama (žitarice, povrće, industrijsko i krmno bilje), u voćnjacima i vinogradima. U grani stočarstva uzgaja krupnu i sitnu stoku i perad te radi na izradi stočnih i peradarskih prerađevina

Poljoprivredni gospodarstvenik bavi se biljnom i stočarskom proizvodnjom u poljoprivrednim gospodarstvima i na privatnim imanjima, a najčešće radi na otvorenom.

U biljnoj proizvodnji uzgaja povrtne, voćarske, vinogradarske i ratarske kulture. Posao mu obuhvaća pripremu tla za sjetvu i sadnju, suvremenu gnojidbu i njegu usjeva, rezidbu voćaka i vinove loze, prskanje i zaprašivanje protiv bolesti i štetočina, berbu, spremanje, skladištenje te preradu. U svom radu primjenjuje moderna i suvremena sredstva za rad, uz korištenje dostignuća znanosti i tehnike.

Poljoprivredni gospodarstvenici rade i u različitim granama stočarstva: govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu, kozarstvu, peradarstvu. Bave se uzgojem životinja, razmnožavanjem, njegom, hranidbom, rasplodom i tovom raznih vrsta i kategorija stoke, kako bi osigurali kvalitetnu proizvodnju mlijeka, mesa, jaja, vune, krzna i podmlatka stoke.

Što ti nude poljoprivredna zanimanja – prouči pa odluči!

Prijave su primaju od 28. lipnja do 7. srpnja 2023. u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (e-upisi.hr). Upisi u srednje škole se obavljaju od 10. do 13. srpnja 2023. Učenici potrebnu dokumentaciju dostavljaju u srednju školu za određeni program obrazovanja. Dokumentacija se može dostaviti osobnim dolaskom u školu na propisani datum u vremenu od 8 do 15 sati, elektroničkim putem na adresu [email protected] ili putem aplikacije. Više informacija o programima možete pronaći na mrežnim stranicama Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, te na stranicama RCK Panonika

Općina Pitomača, kao i svake godine, financijski će pomoći svim učenicima koji upisuju prvi put 1. razred Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači s iznosom od 150 eura jednokratno za kupovinu udžbenika i radnih materijala.

Poljoprivreda je u Republici Hrvatskoj proglašena prioritetnim sektorom razvoja s ključnom ulogom u sigurnosti hrane i prehrane te ublažavanju siromaštva. Razvijanje kompetencija poljoprivrednih radnika je neophodno u podizanju produktivnosti za usvajanje inovativnih procesa i tehnologija s ciljem unaprjeđivanja i stvaranja dodane vrijednosti proizvoda iii usluga. Za stjecanje kompetencija potrebnih tržištu rada neophodna je adekvatna infrastruktura, moderni obrazovni programi te educirani obrazovno-odgojni djelatnici.

U svemu tome iznimno je značajna uloga projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika” u kojem je Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača partner. Nositelj projekta je  Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

U uspostavljanje RCK Panonika uz Srednju školu Stjepana Sulimanca uključeni su i sljedeći partneri: Požeško-slavonska županija, Ekonomska škola Požega, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Prirodoslovna škola Karlovac, Kutjevo d.d. te Udruga učeničkih domova RH.

Projektom uspostave RCK Panonika stvaraju se programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi.

Važna obilježja RCK Panonika su, između ostalog, inovativne metode poučavanja i modeli učenja koji učinkovitije uključuju polaznika na tržište rada, prihvaćanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, visokokvalitetna infrastruktura te konstruktivna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim institucijama šire zajednice.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Poljoprivredno-prehrambene škole. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr

FW Zakup na portalu icv hr milukacic gmail com Gmail
(www.icv.hr, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content