Prva generacija maturanata Našičke gimnazije proslavila 65 godina mature

U gradskoj vijećnici Grada Našica danas (subota) je gradonačelnik Krešimir Kašuba ugostio generaciju maturanata koja je prva maturirala u tadašnjoj Našičkoj gimnaziji i danas slavi 65 godina mature. Velika brojka uopće, a kamoli za maturu, odnosno proslavu iste. Vrijedno je naglasiti i da je ovo prvi prijem ovih maturanata kod gradonačelnika, a oni su se kroz godine okupljali i međusobno družili.

Kroz godine života, rada i djelovanja pridonijeli su razvoju grada i mjesta u kojima su živjeli i radili. Ispričali su tako kako je bilo školovati se u ono doba kada su mnoge, nama normalne stvari bile nezamislive. Kroz školovanje su se borili na razne načine kako bi postigli što bolje rezultate, a odgojne mjere i kriteriji su bili znatno drugačiji nego danas.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je rekao kako mu je bila izuzetna čast ugostiti prvu generaciju maturanata u Našicama.

– Ovo je bio prvi prijem po maturanata u uredu gradonačelnika koji slave 65 godina mature. Simbolično slavimo i obljetnicu otvorenja tadašnje gimnazije koja je bila od strateške važnosti za grad Našice i sve do danas je tako, a Našička gimnazija je otvorena 10. rujna 1954. godine. Danas u Našicama imamo tri gimnazije i velika mi je čast bila pozdraviti maturante koji slave 65 godina mature, zahvaliti na inicijativi da dođu, ali i čuti povijest našega grada. Bilo je lijepo čuti kako su Našice tada izgledale, koliko su se razvile, promijenila se vizura grada i Našice su postale jedna urbana sredina. Naša strateška obaveza i zadatak je demografska obnova i bilo je lijepo čuti da smo na dobrom putu- rekao je gradonačelnik Kašuba.

Bivši ravnatelj Srednje škole u Našicama, Josip Patajac, također maturant gimnazije, rekao je kako su oni prvi maturanti tadašnje gimnazije u Našicama.

– 1954. smo nas 73 upisali gimnaziju, završilo nas je 47, a danas na našu 65. obljetnicu skupilo nas se 10. Neki su doma i zbog zdravstvenih razloga nisu mogli doći. Mislim da je naša generacija ostavila prepoznatljiv trag u ovoj sredini na različitim radnim mjestima, u različitim područjima, u vremenu teškog, mukotrpnog i svekolikog razvoja naše sredine na privrednom, komunalnom i društvenom planu. U sportskim područjima, ali i kroz društveni život, dala je pečat ovoj sredini. Zahvaljujemo se gradonačelniku na prijemu jer smo kroz ugodan razgovor napravili usporedbu življenja u onom dobu i danas- rekao je profesor Patajac.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content