Radionicom o vršnjačkom nasilju u Mikleušu Zavod za javno zdravstvo završava s provedbom edukacije učenika o ovoj temi u tekućoj nastavnoj godini

U Osnovnoj školi Mikleuš u ponedjeljak, 12. lipnja provedena je radionica o vršnjačkom nasilju u okviru školskih preventivnih programa. Radionicu je proveo profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i njome se u ovoj nastavnoj godini završava provedba specifične edukacije učenika o ovom važnom javnozdravstvenom pitanju i razvojnom riziku koju u školama u Virovitičko-podravskoj županiji provodi Zavod za javno zdravstvo.

Prevencija i suzbijanje vršnjačkog nasilja posredno je i prevencija ovisnosti, ali je i oblik skrbi o mentalnom zdravlju mladih, te je u sinergijskom djelovanju s ostalim edukacijama (o slobodnom vremenu mladih, o štetnosti djelovanja droga, pijenja alkohola, pušenja duhanskih proizvoda i kockanja mladih) koje se također provode među mladima u školama i u zajednici jedan od temelja učinkovite prevencije rizičnih ponašanja mladih.

Suradnja Zavoda za javno zdravstvo i škola u Virovitičko-podravskoj županiji traje već godinama, ali je kao primjer dobre prakse prepoznata i izvan granica naše županije pa stručnjaci Zavoda na poziv škola provode edukaciju učenika i u susjednim županijama (prošle godine u Koprivničko-križevačkoj, a ove godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji), što je primjer kako se učinkovito mogu koristiti i prenositi iskustva i znanja stručnjaka u provedbi preventivnih i zaštitnih aktivnosti, osobito kada je u pitanju očuvanje zdravlja i života djece i mladih.

Nakon ljetnog odmora učenika preventivne će se aktivnosti u školama nastaviti provoditi i u narednoj školskoj i nastavnoj godini.

(zzjzvpz.hr, sb)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content