U Grabrovnici održana posljednja radionica kuhanja u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”

Jučer (utorak) je Udruga žena “Guščarice” Grabrovnica, u suradnji s Čuvaricama kulturne baštine iz Kladara, u Grabrovnici održala posljednju radionicu koju provode u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”. Bila je to radionica kuhanja, odnosno radionica gdje su mladi mogli naučiti kako se rade domaći štrukli, a koju je vodila Lidija Dmirtus. Zajedno sa svojim članicama pokazale su kako izraditi pravo tijesto da bi štrukli bili baš onakvi kao iz bakine kuhinje.

– Jučer smo održale posljednju radionicu u sklopu projekta gdje smo udruga partner s
Čuvaricama kulturne baštine. Kao posljednju radionicu odabrali smo radionicu kuhanja, odnosno radionicu izrade domaćih štrukli. Ono što je potrebno za izradu samog tijesta za štrukle je brašno, mlaka voda i sol. Nekada nije bilo mjera pa se sve stavljalo “od oka”, kako to naši stari kažu. Tako se od ta tri sastojka mora umijesiti glatko tijesto i ono se mora ostaviti neko vrijeme kako bi ga se moglo lakše razvući. Naravno, potreban nam je bio i nadjev jer štrukli mogu biti i slani i slatki, pa se tako nadjeva s jabukama, zeljem, sirom, višnjama, tikvicama i makom, zapravo ono što su naši stari u tom trenu imali s tim su nadijevali. Kada je tijesto odležalo, doda mu se ulje i tada se razvlačilo rukama dok ne bude tanko i prozirno, a zatim se je tijesto nadijevalo i “rolalo” u veliku štrucu. Nakon toga, stavlja se u nauljenu tepsiju i namaže se još s uljem da se ne zalijepi jedno za drugo i stavi se peći na 20 minuta. Nije komplicirano, samo treba kao i u svako kuhanje uložiti i trud i ljubav da bi to ispalo savršeno– kaže nam voditeljica radionice Lidija Dmirtus.

Ova posljednja radionica u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” privukla je veliki broj mladih koji su se i okušali u pravljenju štrukla, a kao što je i bio sami cilj projekta, mladima se uspjela približiti kultura, tradicija i običaji, te ih se potaknulo na očuvanje istoga.

– Održali smo zadnju radionicu kuhanja koja je ujedno i posljednja radionica u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” i jedino nam ostaje održati završnu konferenciju čime službeno završavamo ovaj projekt. Jako smo zadovoljni provedenom projektom, odazvalo se dosta mladih što je i najbitnije, jer je na njih ovaj projekt i bio orijentiran. U sklopu svih radionica koje su održane, mlade je najviše zainteresirala kreativna domena i to nam je svakako smjernica za neke buduće projekte– rekao nam je voditelj projekta Karlo Giba.

Kroz projekt je održano 10 različitih radionica i predavanja na kojima su mladi, osim kuhanja, mogli naučiti kako šivati, štrikati, štirkanja, našivavati, crtati i slikati, kako izraditi domaći sapun, ukrase od otpadnog materijala i slično.

Projekt se provodio 8 mjeseci, a bio je ukupne vrijednosti 13.316,61 eura te je sufinanciran bespovratnim sredstvima od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te od strane Općine Pitomača.

Nositelj projekta bila je Udruga “Čuvarice kulturne baštine”, u partnerstvu s Udrugom “Guščarice” iz Grabrovnice i Općinom Pitomača.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content