U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljena knjiga “Rat i mir – jedan život tri režima”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (petak) je Hrvatski svjetski kongres predstavio knjigu “Rat i mir – jedan život tri režima” prema zapisima Antuna Derežanina Tunje. Riječ je o knjizi koja vremenski obuhvaća razdoblje od autorovog polaženja i završetka gimnazije, odnosno od 1939. pa sve do 1945. godine.

Dijelom knjiga ide i do 50-ih godina prošlog stoljeća, ali najvećim dijelom sadržaj je usmjeren na šest godina Drugoga svjetskog rata. Autor je u tom vremenu prošao više dramatičnih faza svoga života kojima su kulminacija i završetak bili “Križni put”.

– Radi se o autobiografskom zapisu u kojem Antun Derežanin opisuje 8 godina svog života, kao i život u tri režima. Kada je preminuo 1990. godine nije imao bližih rođaka, tako da smo otac i ja u nasljeđe dobili jedan rukom i jedan strojno pisani dokument. Odlučili smo se za njegovo izdavanje, a moram izraziti zahvalnost Hrvatskom svjetskom kongresu i povjesničaru Piliću što su nam omogućili da to i ostvarimo prije tri godine. Kroz ovu seriju predstavljanja želimo oživjeti ovu temu te ju prenijeti novim generacijama- rekao je Ivan Petrović, jedan od pretstavljača knjige i dodao:

– Derežanin je živio u najznačajnijem razdoblju 20. stoljeća, a sve što se može pročitati iz knjige je njegovo viđenje života. Kako se da iščitati, ponekad je teže preživjeti u miru što je upravo on osjetio na svojoj koži, a kulminacija svega bio je “Križni put”- dodao je.

Svoj osvrt na knjigu “Rat i mir – jedan život tri režima”, dao je i Stipo Pilić, urednik knjige.

– Nije bilo problema što se uređivanja tiče, no bio je problem kako složiti bilješke. Puno je tu pojmova koje ljudi u današnje vrijeme ne prepoznaju, tako da ih je trebalo pojasniti i uskladiti način rada što je potrebno za ovakav tip knjige. Bilo je tu još nekih sudionika jer knjiga ne sadrži samo rukopise već čitav niz drugih stvari i slobodno mogu reći kako ovakvih djela ima izuzetno malo- rekao je Pilić.

Važnost ove knjige za područje Virovitice i Virovitičko-podravske županije istaknuo je povjesničar Vlatko Smiljanić.

– Ova knjiga jedan je od rijetkih zapisa “Križnog puta” kroz Virovitičko-podravsku županiju, a autor ih opisuje iz prve ruke. Također “Rat i mir – jedan život tri režima”, povijesni je izvor za čitavo proučavanje “Križnog puta” i predstavlja pisani spomenik za žrtve Drugog svjetskog rata- zaključio je.

Organizator promocije bila je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, moderirao ju je povjesničar Mihael Puljić.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content