U Virovitici predstavljen Zbornik priča Međunarodnog književnog natječaja “Kristalna pepeljara”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (utorak) je predstavljen Zbornik priča Međunarodnog književnog natječaja “Kristalna pepeljara” 2020., 2021. i 2022. godine. 

Kriminalistička priča oduvijek je golicala maštu čitatelja svojim zanimljivim zapletima i motivima. Napete fabule, zazorni zločini i zločini zaokupljeni likovima (policijskim istražiteljima ili predanim pojedincima) sjajan su motivator za čitatelje, a upravo taj fabularni obrazac u svom pismu poštuje i nekoliko istaknutih hrvatskih književnika, a ponajviše jedan od najznačajnih autora kriminalističkog žanra – Milan Nikolić (Osijek, 20. lipnja 1924. – Virovitica, 18. rujna 1970. godine). Noseći nadimak “virovitičkog Simenona”, objavio je četrdesetak romana i priča, a definitivno najzanimljiviji je “Kristalna pepeljara” (1962.) čiji je naslov ujedno postao i naziv književnog natječaja Ogranka Matice hrvatske u Virovitici.

Sve nazočne, na samom početku, pozdravila je zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Nela Krznarić.

-Ogranku Matice hrvatske u Virovitici čestitam na izvrsnoj ideji pokretanja Međunarodnog književnog natječaja Kristalna pepeljara, koji je u konačnici iznjedrio odlične kriminalističke priče i obradovao sve one koji vole takav žanr. Isto tako, čestitam im na promociji ovog Zbornika u tiskanom obliku i nadam se nastavku održavanja ovog natječaja u godinama koje dolaze – rekla je Krznarić, ujedno i moderatorica ovog događaja.

MG_9198

Kratki presjek Kniževnog natječaja “Kristalna pepeljara” potom je napravila Dubravka Sabolić, predsjednica virovitičkog Ogranka Matice hrvatske.

-U Zborniku je ukupno otisnuta 31 priča, a prethodno je izdano i digitalno izdanje Zbornika sa svim pričama pristiglima na natječaj, s obzirom da nismo bili u mogućnosti objaviti sve priče u tiskanom izdanju. Zbornik smo odlučili promovirati baš 20. lipnja, simbolično, jer to je datum kada je rođen književnik Milan Nikolić, a iduće godine planiramo na jedan malo svečaniji način dostojno obilježiti 100. obljetnicu njegovog rođenja – kazala je Sabolić.

Povjerenstvo za odabir najbolje priče činili su Vinko Brešić, Vlasta Golub, Marina Mađarević, Ivana Vidak, Josip Strija i Mirjana Vodopić. Članovi povjerenstva impresionirani su velikim odazivom autora na ova tri natječaja, a sličnu brojku očekuju i ove godine. Posebno oduševljeni bili su poznavanjem, vladanjem i poigravanjem inače vrlo strogim konvencijama jednoga književnog žanra. Motivaciju povjerenstvo manje vidi u novčanim nagradama, a više u sveopćoj popularnosti kratke priče, pogotovo kada je upakirana u ruho dobro skrojene napetice, pa je tako na trećem natječaju dodijeljena samo jedna novčana nagrada u iznosu 1.000 kuna i to ona za najbolju kratku priču, dok su sve ostale dobile zahvalnice.

MG_9201

Da je ime Milana Nikolića jedno od najzagonetnijih i nepravedno najmanje valoriziranih imena hrvatske književnosti sredine 20. stoljeća, naglasila je u nastavku večeri Marina Mađarević, koja je nazočnim približila i neke zanimljivosti iz njegovog života.

-Nikolić je bio izuzetno elegantan, markantan muškarac na tragu Jamesa Bonda, zagonetan i hladan ljepotan s lulom i naočalama te oštrim crtama lica. Njegov život obilježile su tri žene: majka, zatim stanovita Talijanka i konačno supruga Ljubica. Kada se iz majčinog rodnog Iloka 1956. doselio u Viroviticu, nakratko je živio s Talijankom, no ona se navodno odselila u Englesku kamo joj je slao svoje romane. Nakon prekinute romanse skrasio se i uplovio u bračnu luku s Virovitičankom Ljubicom, bankovnom činovnicom koja je radila u Fini, a ujedno Nikoliću obavljala i poslove daktilografkinje. Njegova supruga se u jednom pismu prisjeća muža i tvrdi da je pisao trijezan, a pio je tijekom odmora od pisanja. U kući je morao vladati mir, a s njim je smio biti samo jedan stari mačak koji je ležao na stolu, a zvao se Inspektor Honn – rekla je Mađarević, a nakon toga pročitala i dio predgovora kojeg je napisao književni povjesničar i sveučilišni profesor Vinko Brešić, koji iz opravdanih razloga nije mogao nazočiti sinoćnjem predstavljanu Zbornika.

MG_9241

Publici su se potom predstavile i Marica Žanetić Malenica iz Splita, Mia Prović iz Opuzena, Darijo Marković iz Zagreba i Marija Karacsonyi iz Virovitice, neki od autora kratkih kriminalističkih priča koje se nalaze u Zborniku.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content