U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba “Kad cvatu bijeli ljiljani – pučka pobožnost sv. Antunu Padovanskom u našičkom i slatinskom kraju” autora Miroslava Šarića

Prigodno, uoči svetkovine sv. Antuna Padovanskog, jučer (ponedjeljak) je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba naziva “Kad cvatu bijeli ljiljani – pučka pobožnost sv. Antunu Padovanskom u našičkom i slatinskom kraju” autora Miroslava Šarića.

Autor izložbe Miroslav Šarić je muzejski tehničar Zavičajnog muzeja Našice iza kojeg, između ostalog, stoji 20 godina istraživanja materijalne i nematerijalne baštine etnografskog karaktera gdje je prikupio brojne podatke i predmete vezane uz pučku pobožnost štovanja svetoga Antuna Padovanskog.

Upravo je taj oblik pobožnosti itekako zastupljen na slatinskom kraju, posebice u Sladojevcima kojima je sveti Antun i zaštitnik. Velik dio prikupljenih predmeta koje Slatinčani mogu vidjeti u slatinskom muzeju vlasništvo je izlagača Šarića, jedan dio slatinskog i našičkog muzeja, kao i samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama, te privatnih osoba.

– Pučka pobožnost na našičkom, ali i slatinskom kraju krije još mnogo toga za istražiti, prikazati, ali i očuvati za buduće generacije. Vođen tom mišlju, kao svoj prvi korak na tom području, odlučio sam prikazati pobožnost i privrženost vjernika našičkog i slatinskog kraja prema svetom Antunu Padovanskom. Odabrani predmeti za ovu izložbu potječu s ova dva područja na kojima istražujem posljednjih desetak godina i upravo je to razlog zašto su oni zastupljeni na izložbi. Nabožni predmeti, slike, sličice, molitvenici, sakralna plastika, vezivo za oltare čine većinu izložbe. Ovom izložbom nastojao sam prikazati kako se Antunovo slavilo i na koji se način danas slavi u Našicama i Sladojevcima – riječi su autora Miroslava Šarića koje se daju iščitati iz kataloga nastalog za ovu prigodu u nakladništvu Zavičajnog muzeja Slatina, kako bi pobliže upoznali javnost s ovom izložbom, a naslov pjesme “Kad cvatu bijeli ljiljani” iz mjesta Sopje autor je prigodno iskoristio za ime izložbe kojom donosi prvi objedinjeni prikaz pučkog štovanja sv. Antuna na našičkom i slatinskom prostoru.

m_IMG_9926
Foto: N. Tomić

Nazočne je na otvaranju pozdravio i kustos muzeja Srđan Đuričić.

– Pozdravljam sve nazočne te autoru želim puno uspjeha u duljenjem radu. Kao kustos muzeja u Slatini želim zahvaliti autoru na pozivu za suradnju i čestitam mu na realizaciji izložbe koja se dotiče i slatinskog kraja. Pučka pobožnost kao pojava duboko je utkana u tradiciju slatinskog kraja i jedan je od rijetkih primjera u kojima je tradicija živa i nastavlja se u današnje vrijeme ponekad u izvornom, a ponekad u malo izmijenjenom obliku – rekao je, između ostalog, kustos Đuričić.

Izložbu je službeno otvorio ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, a otvaranje je nastupom obogatilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Dika” Slatina.

(www.icv.hr, adf, dj, foto: N. Tomić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content