Udruga specijalne policije ”Orao” Orahovica-Našice u sklopu 55. Orahovačkog proljeća organizira Dane otvorenih vrata i izložbu ”Poslije rata umjetnici II”

Udruga Specijalne policije ”Orao” Orahovica-Našice u svojim je prostorijama pripremila dva sadržaja u sklopu ovogodišnjeg 55. Orahovačkog proljeća koje organizacijski potpisuju Grad Orahovica i Turistička zajednica. Riječ je Danima otvorenih vrata Udruge u sklopu kojih građani svakog dana do 16 sati mogu vidjeti dio opreme i upoznati se kako je Specijalna policija bila važan kotač Domovinskog rata, dok je drugi sadržaj otvorenje izložbe pod nazivom ”Poslije rata umjetnici”. U uvodu otvaranja izložbe, predsjednik Udruge ”Orao” Davor Solić naglasio je važnost oba sadržaja.

– Dani otvorenih vrata pokazuju naš ogroman doprinos u Domovinskom ratu, a izložba je posebna priča. Naši su članovi i prijatelji hrvatski branitelji pokazali ovom izložbom kako su kreativni i čine nešto dobro za kulturu društvene zajednice i da nisu ono što se piše po novinama, teret ovoga društva i države. Ovi dečki i obitelji su pravi umjetnici, svatko u svojoj grani i zato im od srca zahvaljujem što su dali svoje radove za ovu izložbu. Tako zahvaljujem obitelji Boltadžija koja se bavi zlatovezom, zatim Tončiju Sinovčiću iz Gabrilovca koji je veliki majstor umjetnik u drvetu i klesanju kamena, UHBDR iz Podgorača koji se bave izradom umjetničkih dijela od keramike i Zlatku Bilandžiću koji je istinski likovni umjetnik. Vjerujem da će se izložba svima vidjeti, a bit će otvorena do kraja Orahovačkog proljeća svaki dan do 16 sati – rekao je Solić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Prije svega se moram zahvaliti udruzi Orao na sudjelovanju na ovogodišnjem Orahovačkom proljeću, a moram priznati da sam ugodno iznenađen kakvi su hrvatski branitelji istinski umjetnici. Ovo su prekrasna djela koja zasigurno svoje mjesto mogu pronaći u svim muzejima i ova izložba znatno diže kulturu i umjetnost u našem gradu. Hvala autorima koji su donijeli svoje uratke i hvala udruzi koja je dokazala da se s velikim trudom može puno napraviti – rekao je Rister. Autori su potom svatko ispričali svoju priču kako su počeli baviti umjetnošću, a možda najbolje sve je opisao Tonči Sinovčić.

– Što reći, završio rat, ja otišao u mirovinu i nisam želio sjediti kod kuće i gledati kako mi dani prolaze. Pronašao sam se u umjetnosti i u tome uživam, a ono što je najvažnije toplo bih preporučio svakom branitelju da se uhvati neke umjetnosti jer je to sjajna terapija – zaključio je Sinovčić.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content