VIDOVO 2023. U Knjižnici i čitaonici Pitomača predstavljena monografija “Općina Pitomača” Branka Begovića

U sklopu proslave Dana Općine Pitomača, u Knjižnici i čitaonici Pitomača jučer (srijeda) je predstavljena monografija “Općina Pitomača” autora Branka Begovića u povodu 30 godina obnove Općine Pitomača.

Područje općine Pitomača ima burnu, dugu i zanimljivu povijest, a upravo ova monografija prikazuje, na jednom mjestu, presjek povijesti ovoga kraja, a prema tome i velik dio onoga što se sačuvalo iz bogate prošlosti Pitomače i okolnih mjesta. Naglasak je na do sada nepoznate i slabije poznate podatke, no u sastavu opće poznatih činjenica.

– U ovoj monografiji stvarno ima 30 i više godina povijesti, velika je i teška, ali vjerujem da će biti od velike važnosti kako za samu općinu, tako i za djecu i škole koja na jednom mjestu imaju sve o svojoj općini – rekao je autor Begović.

Na predstavljanju je prisustvovao i predsjednik Općinskog vijeća Pitomača Rikard Bakan.

– Rijetko da na ovakvim predstavljanjima knjižnica bude ispunjena do zadnjeg mjesta, pa to govori dovoljno o tome koliko poštujemo našeg autora, koliko poštujemo njegov predani rad, koji je cijeli svoj život posvetio proučavanju prvenstveno pitomačke povijesti, ali i drugih mjesta i općina. Uistinu da nema njega i njemu sličnih ljudi puno toga bi palo u zaborav, a ne smije pasti u zaborav. To je ono što trebamo čuvati, našu tradiciju, znati sve o pobliže o našoj povijesti i prenositi to na generacije koje dolaze iza nas – rekao je Bakan.

Branko se dugi niz godina bavi kulturno-povijesnim, arheološkim i etnografski istraživanjem pitomačkog kraja. Uz brojne druge knjige, ova monografija sastoji se od tri osnovne cjeline: pregled povijesti – izabrane teme s 22 priloga, naselja općine Pitomača i priloga.

-Kroz ta tri poglavlja, izabrane teme, obuhvaćen je period od geološke prošlosti ovoga kraja kroz prapovijesna naselja odnosno boravak čovjeka na ovom području, srednjovjekovnih naselja odnosno župa, tu je i vrijeme Osmanske vladavine jer ovaj kraj je bio granica između Habsburške monarhije i Turskoga carstva, i početak 18. stoljeća stvaranje Vojne krajine i nastanak Pitomače. Dalje slijede teme 19. i 20. stoljeće koje donose, ne samo kulturno-povijesne, već i etnografske podatke, podatke o društvima, ekonomiji. Prilozi su posebno zanimljivi jer to je gotovo 300 stranica gdje dijelovi župskih kronika, pa je tu i reprint župskog časopisa kojeg je crkva izdavala gdje je zabilježen veliki požar kada je crkva izgorjela. Zanimljivi su i podaci o zavičajnim autorima, a svi koji se zanimaju o prezimenu naći će podatke koje godine se prvi puta ono spominje da li je i danas još uvijek u potrebi. Posebnu vrijednost daju brojne karte, od povijesnih do današnjih satelitskih snimaka – kaže Dubravka Sabolić, predsjednika Matice Hrvatske, Ogranka Virovitica, ali i jedna od recenzentica knjige.

– Ovo je posebna monografija jer sve općine nemaju ovako sveobuhvatnu monografiju. Većinom su to manje monografije ili kroz vatrogasna i kulturno-umjetnička društva koji su najstariji oblici djelovanja u dotičnom mjestu. Ovako obivan rad je puno rjeđi i čestitam i autoru i općini na ovakvoj monografiji – dodaje Dubravka.

Monografija „Općina Pitomača“ objavljena je u digitalnom izdanju na službenim stranicama Općine, ali se može i podići i Knjižnici i čitaonici Pitomača te u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, a ako netko želi svoj primjerak knjige može ga nabaviti u Općini.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content