Završeno je ocjenjivanje kulena u sklopu 8. Sajma vina i kulena u Orahovici: Dodijeljeno 16 zlatnih, 14 srebrnih i sedam brončanih odličja

Završeno je ocjenjivanje kulena na 9. Kulenijadu u sklopu 8. Sajma vina i Kulena u Orahovici. Na ocjenjivanje je pristiglo 38 kulena, a ocjene daje stručno Povjerenstvo na čelu s predsjednikom Vladimirom Plešom te članovima Zoranom Putnikovićem i Antunom Andelfingerom.

– Ovo je najveći broj kulena na ocjenjivanju do sada. Nama je ovo 9. Kulenijada u sklopu 8. Sajma vina i kulena, jer je upravo Kulenijada bila preteča cijele ove lijepe priče. Svake godine sve više rastemo i ja sam posebno ponosan na činjenicu što smo postali i međužupanijsko natjecanje. Kulenari dolazi iz cijele Slavonije i to oni ozbiljni proizvođači što će zasigurno pokazati i krajnji rezultati te proglašenje najboljih na Sajmu. Što se tiče ocjenjivanja, gledamo senzorska svojstva, dakle boja, okus, miris i tekstura kulena. Kulen se smije prelamati, ali ne smije runiti, a recimo kod okusa se moraju podudarati neke srednje vrijednosti nas trojice koji ćemo kušati. Najvažnije je da ovim natjecanjem želimo poticati proizvodnju i da ista bude u tri jedinstvena područja, ratarstvo, stočarstvo i prerada mesa– rekao je predsjednik Vladimir Pleša.

Ocjenjivače je pozdravio i gradonačelnik Saša Rister pohvalivši rad Vladimira Pleše zbog kojeg je i svake godine sve više uzoraka:

– Posebno sam sretan što imamo rekordan broj kulena na ocjenjivanju što znači da su ovo naše natjecanje i sajam prihvaćeni i traženi. Hvala Vladimiru Pleši na velikom trudu i zalaganju za ovo natjecanje i vjerujem da ćemo dogodine imati još više kulena. Sretan sam također što imamo i veliki broj naših domaćih proizvođača, a tako je bilo i kod vina što nam pokazuje kako Orahovica i okolica itekako imaju što pokazati na planu eno i gastronomskog turizma. Naši proizvodi u oba smjera postaju prepoznatljivi i nagrađivani na svim stranama Europe i svijeta i postaju naš zaštitni znak što nam daje novi vjetar u leđa u razvoju turizma našeg grada– rekao je Rister.

Na kraju 16 uzoraka je dobilo zlatno, 14 srebrno, a 7 brončano odličje, dok jedan kulen nije ocijenjen.

– Iznimno sam zadovoljan kvalitetom uzoraka i proizvođači su zaista pokazali da dobro rade. Kod nekih uzoraka je vidljivo da su rađeni u vrhunskim uvjetima, ali uglavnom su proizvođači pokazali jako dobro znanje i sposobnost bez obzira na uvjete. Proizvođači moraju malo pripaziti na sušenje kulena i na kraju dimljenje jer, ako je ovitak mokar, dim prianja na kulen i on tada ne može sazrijevati. Ove sezone, treba reći i to, vremenske prilike za kulen nisu bile dobre, npr. prosinac je bio ekstremno topao što nikako ne valja i baš zato treba pohvaliti sve proizvođače jer su doista izvukli maksimum. Hvala svima koji su se odazvali i već sada se pripremamo za iduću godinu i našu jubilarnu 10 Kulenijadu za koju vjerujem da će biti još bolja i brojnija– zaključio je Pleša.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content